Tarieven freelancersmichelpiedfort“Heb je een lijst van correcte tarieven van freelancers”, vragen veel bedrijven en freelancers mij. Ik wens dan dat ik in mijn schuif kan duiken kan en een papiertje kan meegeven met allemaal functies en uurtarieven. Net zoals je een lijst hebt van de waarde van tweedehands- en nieuwe auto’s van het internet haalt.

Freelancers vragen me ook wel eens wat een duur of goedkoop freelance tarief is. “Hmm, ook deze vraag is niet altijd makkelijk om te beantwoorden?”

Op het internet zijn er op buitenlandse freelance websites wel applicaties waarbij je op basis van ervaring en functie een gemiddeld uurtarief kunt selecteren. Maar wat betekent dit dan? Wat betekent 30 euro, 50 euro, 80 euro, 150 euro of 300 euro per uur?


Tarieven van freelancers vergelijken is moeilijk.


Als ik 2 leuke truien in een winkel zie, dan zal ik waarschijnlijk direct denken. Amai, die trui is duur of goedkoop. Als ik met mijn handen aan de stof van de trui voel, dan krijg ik al direct een idee over de kwaliteit van die stof en stel ik mijn idee van goedkoop of duur bij. Als ik daarna op het label aan de binnenkant van de trui naar de samenstelling van de stof kijk, dan wordt mijn idee van goedkoop of duur bevestigd.

Stel dat je op zoek bent naar een appartement en je hebt 2 krak dezelfde appartementen gezien. Het ene appartement kost echter 2 keer zoveel en ligt in een chique bosrijke omgeving aan de rand van de stad, het 2de appartement ligt in een verarmde drukke straat?

Je keuze voor het ene of het andere appartement of trui wordt niet meer gemaakt op basis van prijs alleen maar door ervaren extra kenmerken.

Zo is het ook met tarieven van freelancers. Het is zo moeilijk om 2 freelancers alleen op basis van hun functie en hun tarief te gaan vergelijken. En toch zal je als opdrachtgever freelancers gaan vergelijken, ook al is het maar voor een eenmalige korte opdracht.


Wat zit er achter die freelance tarieven?Vergelijken van tarieven van freelancers wordt veel makkelijker als je een idee krijgt van wat die freelancer zoal gedaan heeft. Welke ervaring heeft hij. Kan hij iets laten zien?

• Is het een freelance designer, wat voor dingen heeft hij zoal gemaakt.
• Is het een freelance copywriter, kan ik zijn schrijfstijl beoordelen.
• Is het een freelance seo specialist, welke websites heeft hij op pagina 1 van Google gezet
• en voor een freelance sociale media consultant kun je kijken welke Facebookpagina’s hij onder handen genomen heeft.
• ….

Op basis van een aantal eenvoudige visuele of technische checks ga je kunnen bepalen of die freelance tarieven op het eerste zicht terecht zijn of niet.

Nodig de freelancer daarom uit voor een gesprek zodat je kunt duidelijk maken wat jij precies zoekt en kunt horen of de freelancer jouw opdracht goed begrepen heeft.


Afpingelen op tarieven van freelancers.


Ik heb er zelf altijd een hekel aan maar sommige bedrijven willen altijd wat van dat tarief af doen. Ik wil graag aan deze opdrachtgevers meegeven dat je niet mag verwachten dat als iemand 50 euro per uur vraagt het nieuwe freelance tarief 35 euro zal zijn.

Hou ook rekening met de duur van een opdracht. Stel dat de freelancer het werk op 50 werkuur inschat. Ga je dan echt proberen om een paar euro’s korting te krijgen op het totaalbedrag? Heel wat freelancers weigeren opdrachten als ze vinden dat het bedrijf het onderste uit de kan wil.

Wil je iets extra’s, accepteer dan de tarieven van de freelancer en probeer iets gratis te krijgen dat met het freelance werk te maken heeft. Voorbeeld: je wil een affiche laten ontwerpen. In het voorstel staat dat na goedkeuring van het idee er 5 aanpassingen in het tarief inbegrepen zijn. Vraag dan wat dit betekent en wat als die 6de aanpassing nog iets kleins is. Wedden dat die wel gratis kan?


Freelance tarieven verschillen bij KMO’s en grote bedrijven.


Iedereen voelt aan dat als hij morgen bij Interbrew een prijsofferte mag maken dat hij meer kan vragen dan voor een freelance opdracht voor een startende KMO om de hoek.

En zelfs freelance tarieven tussen steden als Antwerpen, Gent en Brussel kunnen al verschillen. Er zijn freelancers die een hoger uurtarief aanrekenen als ze bij de klant op kantoor gaan werken. En eigenlijk is dit allemaal normaal, toch? Voor bediendes geldt ook een reisvergoeding? Wie zijn wasmachine thuis moet laten herstellen, betaalt ook voorrijkosten.


Toch een grootste gemene deler in tarieven freelancers.


Kortom: freelance tarieven kunnen verschillen. In de praktijk blijkt echter dat wie tarieven voor welomschreven projecten bij freelancers gaat opvragen op basis van de binnengekomen prijsoffertes al heel snel een gemiddeld tarief zal ontdekken.


   
     

autoqq

De nieuwe autofiscaliteit vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 verdwijnt het oude aftrekpercentage van 75% voor auto's en wordt die vervangen door de CO?-uitstoot-formule. De wetgeving geldt zowel voor eenmanszaken als vennootschappen. Concreet betek
telemarketeerfoto

Freelance telemarketeer zet afspraken voor vertegenwoordigers

Nieuwe klanten zoeken kan ook via de telefoon. Het grote voordeel van telefonische prospectie is dat je op een korte periode veel bedrijven kunt bereiken en je krijgt meteen feedback op je aanbod. Tegelijk kun
Melle-Idee-kids-768x512

Coworking spaces - mensen zien werken doet werken

Hoe zorg je er als freelancer voor dat je gedisciplineerd blijft werken? Door te gaan samenzitten met andere mensen die werken. Mensen zien werken is een enorm goede inspiratiebron om zelf te blijven werken
ziekte-bij-freelancers

Meer geld bij ziekte voor zelfstandige freelancers

Op 1 juli zijn de ziektevergoedingen verhoogd en is de carenzdag afgeschaft. Val je als zelfstandige langdurig ziek, dan ga je best meteen naar de dokter en verwittig je het ziekenfonds. Vergoeding tussen de
paige-cody-1153560-unsplash - kopie

Zet jezelf meer in de kijker met een interview op FreelanceNetwork

Waarom ben jij als freelancer gestart? Zou je opnieuw voor een freelance carrière kiezen? Welke tips kun jij aan andere freelancers geven? Zet jezelf in de kijker via de freelance interviews op Freelance
km-vergoeding-2019

Nieuwe kilometervergoeding vanaf 1 juli 2019

Vanaf 1 juli stijgt de kilometervergoeding voor beroepsmatig gebruik van een voertuig naar 0,3653 euro per kilometer, of met minder dan een cent per kilometer. Die vergoeding is het resultaat van een behoor
lizyautocopy

Freelancers krijgen toegang tot flexibelere leasing via Lizy

Hoe combineer je als freelancer korter lopende projecten met flexibele goedkope leasing? Lizy vond de oplossing. Het online leasing platform combineert de levering van goedkopere auto's binnen de 2 weken met co
tim-van-der-kuip-1403210-unsplash - kopie

Wat is het verschil tussen een freelancer en een zelfstandige ?

Wanneer ben je een freelancer of zelfstandige? En wat is het verschil met een zelfstandige zonder personeel (zzp)? De begrippen worden vaak door mekaar gebruikt waardoor het lijkt dat het synoniemen zijn. Maar

 
     1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  
Deze site gebruikt cookiesIk snap het