Freelance tarieven

Het gemiddelde uurtarief van de freelancer bedraagt 52 euro per uur. Het minimumtarief is 10 euro. De bedragen zijn altijd tarieven exclusief btw en gefactureerde bedragen.

Als opdrachtgever betaal je geen sociale bijdragen. Je vergelijkt het uurtarief dan ook best met de totale kostprijs van een werknemer (bruto salaris inclusief werkgeversbijdragen en verzekeringen).

Er zijn verschillen tussen uurtarieven van freelancers op vlak van functie, regio en ervaringsniveau. Ook de eigen commerciƫle vaardigheden bepalen in belangrijke mate het uurtarief samen met de aankoopcompetenties van de opdrachtgever.

Onderstaande freelance tarieven zijn gebaseerd op de ingegeven uurtarieven van freelancers 2.272 freelancers die zich registreerden in 2016.

Gemiddelde freelance tarieven per functie.

Het gemiddelde uurtarief bedraagt 52 euro per uur voor een freelancer. Hoe uitvoerender de job, hoe lager het tarief.

Ook de lengte van de opdracht duwt het uurtarief vaak lager. Zo is goed mogelijk dat voor een eenmalige opdracht een freelancer 52 euro per uur vraagt maar als je de freelancer fulltime voor een maand wil inschakelen je minder betaalt dan 52 euro per uur * 40 uur per week * 4 weken of 8.320 euro.

De minimum tarieven van freelancers, de gemiddelde en maximum uurtarieven van freelancers.

Onderstaande tabel toont aan dat er bij de freelance tarieven tussen de functies zelf ook nog heel wat verschillen kunnen zitten.

Het is niet altijd zo dat de duurste freelancers kwalitatief de beste zijn en dat de goedkoopste freelancers de minste kwaliteit leveren.

Zo is het mogelijk dat een startende freelancer vooral een klant wil en daarom een uurtarief hanteert dat onder het gemiddelde uurtarief zit.

Of denk aan een gepensioneerde freelancer die wat wil bijverdienen. Voor hem is 5 euro meer of minder per uur doorgaans niet belangrijk.

Op de maximumtarieven is de conclusie dat er eigenlijk geen maximum is. Het is best mogelijk dat je omwille van de competenties van de freelancer blij bent dat hij tijd voor jou vrij maakt om het werk af te werken. De hogere prijs neem je er dan graag bij.