Fiscus waarschuwt freelancers en zelfstandigen met vennootschap voor boetes bij onvoldoende bedrijfsvoorheffing op hun bedrijfsleidersbezoldigingmoniqueHeb je als freelancer een vennootschap waar je salaris uit opneemt, dan dien je vanaf volgend jaar het juiste bedrag aan bedrijfsvoorheffing te betalen zoniet krijg je hoge boetes. Dat zegt Monique van Taksidee.

“Als je vennootschap jou als bedrijfsleider een bezoldiging uitbetaalt, moet daarop bedrijfsvoorheffing ingehouden worden. Tegelijkertijd ben je als bedrijfsleider verplicht om voorafbetalingen te doen”, klinkt het.

Die bedrijfsvoorheffingen moeten berekend worden volgens belastingschalen voorzien door de overheid.

Hoe je bedrijfsvoorheffing voor de bedrijfsleidersbezoldiging berekenen

Bij de berekening mag er wel rekening gehouden worden met de gezinssituatie (gehuwd of niet, één of twee inkomens, aantal kinderen ten laste).

Je sociaal secretariaat kan dat voor jou uitrekenen (net als de sociale lasten die u moet betalen).

Je vindt ook een berekeningstool op de site van de Tijd.

Je vindt hier een bruto netto calculator waar je kunt ingeven dat je bedrijfsleider bent. Opgelet: bij RSZ staat het bedrag van nul euro. Dit is uiteraard niet correct.

Hoeveel bedrijfsvoorheffing moet je als bedrijfsleider betalen?

Enkele voorbeelden.

• Betaal je jezelf een bruto loon van 3.000 euro uit als gehuwde belastingplichtige met één kind ten laste, dan moet je ongeveer 655 bedrijfsvoorheffing afhouden.

• Bij een loon van 4.000 euro, wordt dat afgerond 1.032 euro

• En bij een loon van 7.500 bruto bedraagt de correcte inhouding 2.696 euro

• Op een loon van 10.000 euro moet er maar liefst 4.036 euro af.

In het verleden gebeurde het maar al te vaak dat er geen bedrijfsvoorheffing werd ingehouden en dat de bedrijfsleider ervoor opteerde om een hogere voorafbetaling te verrichten, die ongeveer overeenkwam met de verschuldigde belastingen.

De fiscus aanvaardt echter niet langer dat bedrijfsleiders kiezen tussen bedrijfsvoorheffing of voorafbetalingen.

Sancties voor wie niet betaalt.

Zelfstandigen en freelancers met een vennootschap die geen of te weinig bedrijfsvoorheffing inhouden worden gesanctioneerd.

De vennootschap zal aangesproken worden om de te weinig ingehouden bedrijfsvoorheffing te betalen, met daarbovenop wellicht nalatigheidsintresten en een fikse administratieve boete.

Bij de bedrijfsleider wordt de niet betaalde bedrijfsvoorheffing belast als een voordeel van alle aard.

De fiscus redeneert immers dat de bedrijfsleider kon genieten van een hoger netto inkomen door het niet inhouden van roerende voorheffing.

Soms gaat de fiscus zo ver om het volledige bedrag van de onvoldoende ingehouden bedrijfsvoorheffing als een voordeel te belasten.

“Dat bedrag komt dan bovenop je gewone bezoldigingen, dus zit je al vlug aan 50% belastingen! Bovendien zal daardoor ook de berekeningsbasis voor de sociale bijdragen als zelfstandige verhoogd worden”, aldus Taksidee.

Extra controles op fiches.

De fiscus heeft aangekondigd dat de loonfiches van bedrijfsleiders rigoureus zullen gecontroleerd worden op het correct inhouden van de bedrijfsvoorheffing.

Bedoeling is om vanaf 2014 alle overtreders te sanctioneren.

Bijstorten voor 2013.

Wie voor dit jaar bezoldigingen aan bedrijfsleiders betaalde en te weinig of geen bedrijfsvoorheffing inhield krijgt nog tot eind dit jaar de mogelijkheid om dit recht te zetten.

Bij gebrek aan rechtzetting binnen deze termijn zal de administratie naast de wettelijke nalatigheidsintresten ook de ambtshalve voorziene sancties toepassen.

Een gewaarschuwd man telt dus voor twee: ga na of uw vennootschap voldoende bedrijfsvoorheffing afgehouden heeft en zo niet reguleer je dit alsnog en stort je dat door voor het einde van het jaar.


   
     

lizyautocopy

Freelancers krijgen toegang tot flexibelere leasing via Lizy

Hoe combineer je als freelancer korter lopende projecten met flexibele goedkope leasing? Lizy vond de oplossing. Het online leasing platform combineert de levering van goedkopere auto's binnen de 2 weken met co
tim-van-der-kuip-1403210-unsplash - kopie

Wat is het verschil tussen een freelancer en een zelfstandige ?

Wanneer ben je een freelancer of zelfstandige? En wat is het verschil met een zelfstandige zonder personeel (zzp)? De begrippen worden vaak door mekaar gebruikt waardoor het lijkt dat het synoniemen zijn. Maar
austin-distel-1590560-unsplash - kopie

Freelancer worden... De eerste administratieve stappen

Wie wil gaan freelancen, staat er in het begin vooral alleen voor. Een sollicitant reageert op een job en als hij wordt aangeworven, begint hij te werken. Alle papierwerk doet iemand anders voor hem: het contra
helloquence-61189-unsplash

Workshops BTW en PB

Is voor jou als zelfstandige, freelancer, of vrij beroeper de kwartaalaangifte BTW ook elke keer een gedoe met je boekhouder?Schrik je ook telkens als je factuur krijgt?En straks ook nog eens hetzelfde verhaal
opdracht-uitbesteden

Hoe zorg je er voor dat de opdrachtgever de job aan jou uitbesteedt?

Help ik krijg geen reacties op mijn mails naar klanten. Hoe zou dat komen? Het is een veel voorkomende vraag op fora van freelancers. Het probleem stelt zich ook bij sollicitanten die hun cv sturen voor een
checklistfreelance

Checklist starten als freelancer

1. Welk statuut past mij het beste en wat zijn de gevolgen van mijn keuze + administratieve formaliteiten - Welke statuten zijn er en wanneer voor welk statuut kiezen - Werken als zelfstandige in hoofdberoep
freelancevoorennadelen

Werken als freelancer: voordelen en nadelen

Wie als freelancer wil starten, begint vaak met het opstellen van een lijstje van voordelen en nadelen. Nick Denoo van FreelanceNetwork.be maakt het je makkelijk en somt er alvast enkele op. Enkele voordelen
portfoliofreelancer.jfif

Ben jij een portfolio freelancer of 1-klant freelancer

Is er een verschil tussen freelancers onderling? Ja, zo blijkt. Een van de verschillen is hoe de freelancers naar hun klanten kijken. Een portfolio freelancer bekijkt zijn business anders dan een 1-klant freela

 
     1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  
Deze site gebruikt cookiesIk snap het