Thuiswerk. Wanneer kan het? Wie doet het? Waar vind je vacatures voor thuiswerk? Hoe begin je met thuiswerk?

thuiswerk is meer dan kwart van freelance werk

Een kwart van de freelance jobs op Freelancenetwork.be is volledig thuiswerk. Dit wil zeggen dat de bedrijven het werk volledig via e-mail en telefoon uitbesteden. Zo’n 11% van de freelance jobs worden voor de helft uitgevoerd op kantoor van het bedrijf en de andere helft is thuiswerk.Thuiswerk niet voor alle functies.


Het thuiswerk bij de freelance opdrachten is vooral bij creatieve jobs. Denk bijvoorbeeld aan jobs voor vertalen, grafisch vormgever, telemarketing, webdesign en websites programmeren. Ook typwerk wordt doorgaans volledig als thuiswerk doorgegeven.

Maar voor 64% van de freelance opdrachten geldt nog altijd dat ze op kantoor gedaan moeten worden. Dit aandeel zal verhogen omdat vandaag meer en meer bedrijven een freelancer inschakelen voor het vervangen van personeel bij ziekte of zwangerschap. Jobs die klassiek naar interimarissen gaan.Meer dan 20.000 freelance thuiswerkers.


Volgens de Universiteit van Antwerpen zijn er meer dan 20.000 zelfstandigen die met thuiswerk hun brood verdienen. Als al die thuiswerkers zouden samenkomen en een feestje willen geven, dan kunnen die in het Sportpaleis van Antwerpen niet meer binnen.Thuiswerk hoeft niet bij dromen te blijven.


Het aantal mensen dat van thuiswerk droomt, is echter veel meer dan die 20.000 freelance thuiswerkers waarover de Universiteit van Antwerpen het heeft.

Vandaag zien we dat het technisch gezien perfect mogelijk is om freelance thuiswerk te doen. Mensen regelen hun werk via e-mail, doen vergaderingen via skype of google hang out en loggen via hun computer gewoon in op het netwerk van het bedrijf. Geen wonder dat het freelance thuiswerk stijgt.

Als we dan nog bedenken dat België een van de landen is waar mensen het meeste in de file staan, dan begrijpt men perfect waarom meer en meer mensen voor freelance thuiswerk kiezen.

Ook zien we dat sinds de jaren 2010 grote bedrijven actief een voortrekkersrol op het vlak van thuiswerk gaan spelen. Zo heeft KBC meer dan 4.000 mensen met een bediendecontract die thuiswerk doen. Zij werken weliswaar niet fulltime van thuis uit maar kunnen toch 1 of 2 dagen thuiswerken en proeven van de voordelen.

De overheid schakelt ook meer en meer over op thuiswerk. Zo kunnen ambtenaren van thuis uit werken zodat de overheid zelf flink kan besparen op kantoorgebouwen en kantoorruimtes.

Opvallend is dat men in België net met thuiswerk begint op een moment dat in Amerika het thuiswerk wordt teruggeschroefd. Bij Yahoo en HP bijvoorbeeld is dit het geval. De situatie was hier zo ver uit de hand gelopen dat werknemers elkaar nooit meer zagen en dat mensen hun collega’s niet eens kenden, buiten de namen via e-mail dan.Waarom zie je nooit advertenties voor thuiswerk met een bediendecontract?

Hoewel het thuiswerk stijgt, zie je bijna nooit advertenties met als titel secretaresse (thuiswerk). “Dat is logisch”, zegt Michel Piedfort van Freelancenetwork & De ThuiswerkGids.

Er zijn vandaag zo veel mensen die van thuiswerk dromen dat er voor elke job meer dan genoeg geïnteresseerden zijn.

Als een bedrijf onder haar personeelsleden vraagt wie er in een thuiswerk project wil stappen gaan direct de helft van de handen van het personeel omhoog.

Men hoeft voor thuiswerk met een bediendecontract dus sowieso niet te adverteren.

Mensen die daarom parttime of fulltime thuiswerk met een bediendecontract willen doen, wordt aangeraden om toch eerst gewoon te solliciteren voor een interne job bij het bedrijf om dan later in te stappen in hun thuiswerkproject.

Fulltime thuiswerk met bediendecontract komt bijna niet voor. De werkgever verlangt doorgaans toch dat men 2 à 3 dagen per week bereid is om op kantoor te komen werken.

Wie echt fulltime thuiswerk wil, stapt dan best over naar het freelance thuiswerk dwz dat je zelf je eigen klantenportefeuille samenstelt en voor bedrijf A x-aantal uur per week werkt, voor bedrijf B y-aantal uur per week en voor bedrijf C z-aantal uur per week en dat je zo je 38 uur samenstelt.Het voordeel voor het bedrijf dat het thuiswerk aan iemand doorgeeft die eerder op kantoor bij hen heeft gewerkt, is dat men de persoon en zijn manier van werken al kent. Een tweede groot voordeel is dat de werknemer het bedrijf, de cultuur en de structuur door en door kent.

Is thuiswerk een hype?


Het is juist omdat thuiswerk vandaag meer en meer in het nieuws komt, dat mensen hier meer van gaan dromen als één van de mogelijkheden om geld bij te verdienen om definitief fulltime van thuis uit te gaan werken.

De aanwezigheid van vele louche thuiswerkwebsites op het internet hypen van hun kant ook het thuiswerk. Het lijkt soms dat alles zo maar kan en dat je van elk werk schatrijk wordt. Wie de websites grondig leest en probeert na te gaan hoe die thuiswerk websites hun geld verdienen, ontdekt al snel dat het eigenlijk toch niet zo van een leien dakje zal lopen.

“Op alle websites voor thuiswerk wordt het freelance thuiswerk (als zelfstandige) gepromoot”, weet Piedfort. “Dat wil zeggen dat je meestal je eigen klanten zal gaan zoeken en werken in functie van de behoefte van meerdere bedrijven.

Het gevolg is dat je naast de competenties van je vertrouwde job ook nog heel wat andere vaardigheden moet beschikken. Denk maar aan jezelf telkens verkopen, een goede prijs maken, contracten opstellen, vertrouwen geven aan je opdrachtgever, …

Dat zijn allemaal dingen waar de doorsnee consument die wat thuiswerk wil doen, niet bij stil staat en zich al zeker totaal niet voor informeren. Laat staan dat hij voor die belangrijke informatie wil betalen.

Het gevolg is dan ook logisch. De meeste mensen die van thuiswerk dromen, starten nooit en raken enorm teleurgesteld omdat ze thuiswerk vinden. Niets is minder waar.

Infosessies over starten met thuiswerk.


Net om mensen een duidelijker beeld te geven van wat ze wel en niet van thuiswerk mogen verwachten, stelde de ThuiswerkGids een infosessie van 3 uur samen.

Er is bijna elke maand wel in één van de vele Syntra vormingscentra een infosessie over starten met thuiswerk. De ene keer is de sessie in Antwerpen, dan in Brugge, Gent, Leuven of Turnhout.

Er wordt dieper ingegaan bij de verdiensten van thuiswerk, hoe je je uurtarief als thuiswerker bepaalt, wat voor thuiswerk er zoal is, hoe je er voor zorgt dat bedrijven je spontaan gaan contacteren om thuiswerk aan jou door te geven en veel getuigenissen van mensen die daadwerkelijk gestart zijn. Het leuke van de verhalen van de thuiswerkers is dat elkeen zijn of haar allereerste klant op een andere manier gevonden hebben.

Tenslotte is er ook aandacht voor het statuut. Zo kan men zowel freelance thuiswerk doen als zelfstandige als bediende. Er is zelfs thuiswerk mogelijk met een onkostennota.

Kortom, wie de sessie volgt, krijgt een beter zicht waar men nog thuiswerk vacatures kan vinden.Is freelance en zelfstandige hetzelfde bij thuiswerk?


Hoewel velen de termen freelance en zelfstandige door elkaar gebruiken, betekent het niet altijd hetzelfde.

Zelfstandige verwijst naar het statuut. Je bent ofwel ambtenaar, bediende, zelfstandige, huisvrouw/huisman, werkloos of gepensioneerde.

Freelance betekent gewoon dat je tijdelijke opdrachten doet. Dit kan als zelfstandige maar er zijn ook veel mensen die freelance werk doen met een interimcontract.

Waarom worden websites over thuiswerk als louche ervaren?


De kern ligt in een andere benadering door de overheid van jobs voor zelfstandigen en jobs voor werknemers. Maar de meeste mensen die van thuiswerk dromen, zien dat niet zo.

Betalen om te mogen werken, is dat niet de omgekeerde wereld? Ik wil geld verdienen, niet uitgeven! Klinkt het dan.

Toch is het wettelijk volledig in orde. Het is inderdaad zo dat wie thuiswerk met bediende of interimcontract wil, adressen van bedrijven gratis moet kunnen zien. Dit is ter bescherming van de sollicitant.

Voor thuiswerk op zelfstandige basis daarentegen is de redenering anders. Daar stelt de overheid dat elke zelfstandige thuiswerker de mogelijkheid moet krijgen om zichzelf kenbaar te maken aan nieuwe potentiële klanten.

Zo zal een zelfstandige thuiswerker ook geld uitgeven aan een abonnement bij een belangenorganisatie of reclame voor zijn website. Net zoals de bakker en de slager die reclame mogen maken, beschouwt de wetgever het betalen van een bijdrage voor freelance thuiswerk adressen eerder als een vorm van reclame voeren. Met andere woorden: de freelancer krijgt er dankzij een bijdrage een verkoopkanaal bij.

De meeste mensen die van hopeloos van thuiswerk dromen, gaan er onterecht van uit dat zij een bediende of interimcontract zullen krijgen. “Vergeet het”, zegt de ThuiswerkGids. “De verklaring hebben we zonet gegeven. Wie thuiswerk wil met een bediendecontract, zal eerst bereid moeten zijn om de job op kantoor te gaan doen en daarna via het bedrijf 1 of 2 dagen in een thuiswerk programma stappen.

De mensen die van thuiswerk dromen, willen echter fulltime thuiswerk met een bediendecontract. Fulltime thuiswerk kan, maar niet met een bediendecontract. Wie fulltime thuiswerk wil doen, zal zich best als zelfstandige thuiswerker vestigen. Dit betekent dat je je eigen job zal creëren door elke week voor 2, 3 of 4 verschillende opdrachtgevers te werken.


Betrouwbaar thuiswerk bestaat.


Betrouwbaar thuiswerk op freelance basis bestaat echt. Meer dan 20.000 mensen bewijzen het elke dag.

De komst van freelance websites zoals Freelancenetwork.be tonen aan dat zelfs meer dan een kwart van de freelance jobs thuiswerk vacatures zijn.

Aangezien de site nog maar een dikke 2 jaar bestaat, is het aanbod ongetwijfeld nog tientallen keren groter.

Registreer - Login als freelancer

Deze site gebruikt cookiesIk snap het