De lengte van freelance contracten. 1 pagina of 10?freelancersencontractenWat zet je in je freelance contract en wat niet? Als je advocaten laat doen, dan krijg je een goed dicht getimmerd contract van 10 pagina's. Een goede advocaat zal door de vragen die hij stelt jou ook op ideeen brengen om nog extra clausules, en dus extra pagina's, toe te voegen om discussies in de toekomst te vermijden. Goede afspraken maken goede vrienden, nietwaar?

Freelancers die via een tussenbureau werken, hebben ongetwijfeld ook al contracten voorgeschoteld gekregen van meer dan 10 pagina's. Je wordt er niet blij van als je ze leest. Je vraagt jezelf zelfs af waarom het zoveel pagina's moeten zijn. En je twijfelt terecht of je wel contracten van 10 pagina's of meer moet ondertekenen. Je krijgt het idee dat je voor alles verantwoordelijk bent, dat het tussenbureau alles naar jou wil doorschuiven en dat de eindklant je niet echt vertrouwt.

Als je de contracten bekijkt, krijg je de indruk dat een freelance contract altijd veel pagina's moet hebben. Maar is dit wel zo en hoe reageer je daar best op?

Probeer altijd te onderhandelen over de inhoud van het contract

Krijg je een contract onder je neus geschoven en ontdek je clausules die je niet aanstaan, maak dit dan bespreekbaar. Vraag waarom de clausule in het contract staat en leg uit waarom je hiermee niet akkoord kunt gaan.

Het feit dat je al onderhandelt over de modaliteiten van het contract, toont aan dat er over het uit te voeren project op zich al wel een akkoord is. Laat je dus niet te makkelijk afschepen. Teken niets als je jezelf niet voor 100 procent achter het contract kunt zetten. Je tekent immers een freelance contract als handelaar. Bij discussies voor de rechtbank kun je immers niet inroepen dat je iets niet begrepen hebt en je geniet geen bescherming zoals werknemers die wel krijgen.

Laat het contract nalezen

Heb je vragen bij een voorgeschoven contract, schakel dan een eigen jurist in om dit te laten nalezen. Hij kan je wellicht meteen vertellen of het contract evenwichtig is of net niet. Hij zal je ook vertellen welke clausules opdrachtgevers hebben vergeten waardoor je een aantal rechten niet zal kunnen uitoefenen.
Jouw jurist zal ook met het tussenbureau of klant makkelijker kunnen onderhandelen om clausules in jouw voordeel te wijzigen.

Probeer altijd zelf een contract voor te leggen

Investeer tijd en geld om een eigen contract op te laten stellen. Je maakt het zo voor je klant veel makkelijker want jij hebt voor hem al een groot werk op voorhand gedaan.
Bovendien bepaal je zelf wat je wel en niet opneemt in het contract en heb je met een jurist overlegd waarom het in die bewoordingen is geformuleerd.

Freelancers zonder contracten

Sommige freelancers werken zonder gehandtekende contracten. Een bevestiging via mail volstaat voor hen. Hou er rekening mee dat bij discussies je dan alleen een begin van bewijs door geschrift hebt.

Vergeet het commerciele aspect van je contract niet
Naast het dekken van je rechten, hou je ook best rekening met het commerciele aspect van contracten. Maak een onderscheid tussen wat voor jou een breekpunt is en wat is er mooi meegenomen als het aan een contract wordt toegevoegd. Moet het echt altijd in zo'n moeilijke woorden en lange zinnen uitgedrukt worden?
Wie bij een klant zit en ervaren heeft dat de handtekening plaatsen een impulsbeslissing is, zal zijn contracten sowieso overzichtelijk en bondig willen houden. De eerste reactie die opdrachtgevers hebben bij lange contracten is dat ze de tekst eerst eens rustig willen (laten) nalezen. Hoe zou je zelf zijn.

Contracten van 1 tot 2 pagina's geven tenslotte veel meer de indruk dat er geen verborgen addertjes zijn. Opdrachtgevers gaan veel makkelijker tijdens het gesprek zelf de tijd nemen om jouw contract rustig te overlopen en bij akkoord direct ondertekenen.

   
     

Melle-Idee-kids-768x512

Coworking spaces - mensen zien werken doet werken

Hoe zorg je er als freelancer voor dat je gedisciplineerd blijft werken? Door te gaan samenzitten met andere mensen die werken. Mensen zien werken is een enorm goede inspiratiebron om zelf te blijven werken
ziekte-bij-freelancers

Meer geld bij ziekte voor zelfstandige freelancers

Op 1 juli zijn de ziektevergoedingen verhoogd en is de carenzdag afgeschaft. Val je als zelfstandige langdurig ziek, dan ga je best meteen naar de dokter en verwittig je het ziekenfonds. Vergoeding tussen de
paige-cody-1153560-unsplash - kopie

Zet jezelf meer in de kijker met een interview op FreelanceNetwork

Waarom ben jij als freelancer gestart? Zou je opnieuw voor een freelance carrière kiezen? Welke tips kun jij aan andere freelancers geven? Zet jezelf in de kijker via de freelance interviews op Freelance
km-vergoeding-2019

Nieuwe kilometervergoeding vanaf 1 juli 2019

Vanaf 1 juli stijgt de kilometervergoeding voor beroepsmatig gebruik van een voertuig naar 0,3653 euro per kilometer, of met minder dan een cent per kilometer. Die vergoeding is het resultaat van een behoor
lizyautocopy

Freelancers krijgen toegang tot flexibelere leasing via Lizy

Hoe combineer je als freelancer korter lopende projecten met flexibele goedkope leasing? Lizy vond de oplossing. Het online leasing platform combineert de levering van goedkopere auto's binnen de 2 weken met co
tim-van-der-kuip-1403210-unsplash - kopie

Wat is het verschil tussen een freelancer en een zelfstandige ?

Wanneer ben je een freelancer of zelfstandige? En wat is het verschil met een zelfstandige zonder personeel (zzp)? De begrippen worden vaak door mekaar gebruikt waardoor het lijkt dat het synoniemen zijn. Maar
austin-distel-1590560-unsplash - kopie

Freelancer worden... De eerste administratieve stappen

Wie wil gaan freelancen, staat er in het begin vooral alleen voor. Een sollicitant reageert op een job en als hij wordt aangeworven, begint hij te werken. Alle papierwerk doet iemand anders voor hem: het contra
helloquence-61189-unsplash

Workshops BTW en PB

Is voor jou als zelfstandige, freelancer, of vrij beroeper de kwartaalaangifte BTW ook elke keer een gedoe met je boekhouder?Schrik je ook telkens als je factuur krijgt?En straks ook nog eens hetzelfde verhaal

 
     1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  
Deze site gebruikt cookiesIk snap het