Zelfstandige in bijberoep: Opgelet met je BTW
Had je in 2012 een omzet van max. €25.000 exclusief BTW, dan word je vanaf 1 juli 2013  vrijgesteld van BTW. Je verliest dan het recht op aftrek van btw én mogelijk moet je ook reeds afgetrokken btw terugbetalen.
 
Je vermijdt dit door vóór 1 juni 2013 te reageren. Dat meldt Indicator.be
 
Het zullen vooral zelfstandigen in bijberoep zijn die door de maatregel getroffen worden. Of vergemakkelijkt dit net het leven enorm?
 
Wie tot vandaag op jaarbasis een omzet heeft van niet meer dan €5.580 exclusief btw, is in principe vrijgesteld van btw. Dit wil zeggen dat je facturen zonder BTW kunt uitschrijven en zelf geen BTW-administratie hoeft te voeren. Je kunt echter de BTW op aankopen (internet, gsm, aankopen op producten die je doorverkoopt, ...) zelf ook niet meer aftrekken. Het bedrag van €5.580 wordt nu binnenkort verhoogd naar €25.000. De maatregel gaat automatisch in tenzij je uitdrukkelijk reageert.
 
Vereenvoudiging voor kleine bedrijven.
Het doel is om de btw-formaliteiten voor kleinere bedrijven tot een absoluut minimum te beperken. Dat betekent onder ander dat je geen btw-aangiftes meer hoeft te doen. Op je factuur zul je voortaan dienen te vermelden dat je geen BTW dient aan te rekenen via de formulering 'kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting: btw niet toepasselijk'. Heb je een boekhouder, dan zal je factuur een beetje dalen.
 
Ook geen btw-aftrek meer.
Daar tegenover staat dat je ook geen BTW meer kunt aftrekken op facturen van je leveranciers. Dit is beslist een streep door de rekening voor wie producten aankoopt en verkoopt omdat je de goederen aankoopt met BTW en deze BTW niet meer kunt aftrekken.
 
Bovendien is het vervelend dat de BTW op een aantal kosten die je vandaag hebt, niet langer aftrekbaar is en in je kosten komen. Met minder winst tot gevolg. De jaarlijkse listing, het overzicht van alle klanten die voor meer dan €250 bij jou gekocht hebben, blijft wel verplicht zodat de BTW een controle houdt of je de vrijstelling behoudt of niet.
 
Mogelijk ook BTW terug te betalen.
Indicator.be waarschuwt dat je de btw-aftrek op investeringen van de laatste vijf jaar ook zal moeten terugbetalen indien je naar het nieuwe systeem overstapt. Pech dus voor wie in de afgelopen jaren een auto op de zaak heeft gekocht. Ook de reeds afgetrokken BTW van 2013 zal herbekeken dienen te worden. 

Advies. 
Denk 2 keer na vooraleer je aanvaard om in het systeem van vrijgestelde BTW-aangifte te stappen. Wil je je huidige BTW-systeem behouden, dan moet je vóór 1 juni 2013 een aangetekende brief sturen naar je btw-controlekantoor waarin je meldt dat je onder de gewone btw-regeling wenst te blijven vallen. Alles blijft dan bij het oude.