Zelfstandige consulenten en freelancers blijven deze keer ook na de crisis
Zelfstandige consulenten en freelancers zullen deze keer ook na een herstel van de arbeidsmarkt niet verdwijnen. Dat zegt de Britse managementspecialist Charles Russam. Express.be pakt met het nieuws uit. De economische crisis heeft vele professionals aangezet om na een, al dan niet gedwongen vertrek bij hun werkgever een zelfstandige carrière op te starten.

Vaak wordt aangenomen dat deze onafhankelijke werknemers bij een herstel van de arbeidsmarkt opnieuw naar een fulttime dienstverband zullen terugkeren, maar dat dreigt volgens Russam een verkeerde inschatting te zullen blijken. Er is volgens de managementspecialist immers sprake van een duidelijke evolutie in de structuur van de arbeidsmarkt.

In Engeland heeft vandaag bijna de helft van de werknemers geen fulltime contract met 1 werkgever meer, merkt Charles Russam op. In de hogere gespecialiseerde kaders kunnen vaak professionals worden aangetroffen die meerdere opdrachtgevers hebben. De stap naar freelance werk is daarmee gezet.

Nog volgens Russam heeft deze trend belangrijke implicaties voor de toekomstige economische ontwikkeling, maar de overheden hebben daarmee nog niet echt rekening gehouden. Het overheidsbeleid richt zich vandaag vooral op een voltijdse tewerkstelling in vast dienstverband. Russam merkt dat vele werknemers een onafhankelijke carrière willen uitbouwen en ook vele bedrijven geven er, omwille van kostenefficiëntie en flexibiliteit, de voorkeur aan om specialisten op tijdelijke basis aan te trekken.

Ook  Freelancenetwork.be merkt deze evolutie in België. "Naarmate de website bekender wordt, merk ik dat bedrijven makkelijker en vaker oproepen plaatsen. Ik ben er zeker van dat bedrijven al langer open staan om met zelfstandigen te werken maar dat ze elkaar in het verleden gewoon moeilijker konden vinden", klinkt het bij de freelance website.