Werken als freelancer: zelfstandige of interimaris is eigenlijk geen keuze
Is je statuut van freelancer een keuze? Voor veel freelancers lijkt het of je kunt kiezen tussen het zelfstandige of interimstatuut. Hoewel heel wat organisaties dit zullen beamen, zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen werken als freelancer op zelfstandige basis en werken als freelancer op interim basis. 

Het makkelijkste om het verschil in de 2 statuten te begrijpen is te kijken naar het interimcontract dat je ondertekent. Dit betekent dat je als freelancer werkt onder leiding, toezicht en gezag van de werkgever. Het interimcontract leunt hierdoor veel dichter aan bij het werknemerscontract dan het zelfstandige statuut.

Je opdrachtgever noemt bij een interimcontract vaak je werkgever. Deze werkgever kan je orders opleggen, je verplichten om kennis in een manual over te dragen, je uren opleggen wanneer je werkt en kan controle vragen op wat je doet en hoe je het doet. Je werkgever kan ook verlangen dat jij werkt volgens zijn regels en inzichten. Kortom, de controle kan gewoon veel uitgebreider zijn.  Je merkt dat deze tussenkomst van de werkgever haaks staat met de filosofie van freelance werk.  Bij geschillen trek jij naar de arbeidsrechtbank.

Als je freelance werk doet als zelfstandige dan is het aan jou om je werkkader te bepalen. Je ondertekent een contract als handelaar. Je opdrachtgever wordt je klant genoemd. Als het tussen jou en je opdrachtgever niet meer botert, dan ga je naar de handelsrechtbank. 

Het is aan jou als opdrachtnemer om je expertise aan te tonen. De meeste freelancers willen vrij en onafhankelijk werken. Zij willen doorgaans niet dat hun klant gaat vertellen waar, hoe en wanneer ze moeten werken. Vaak is resultaat belangrijker dan de manier waarop dit resultaat bereikt wordt. Je tarief wordt vaak bepaald in functie van een bepaalde prestatie en niet in functie van aantal gewerkte uren.
 
Wat is de echte relatie met jouw opdrachtgever?

Om te bepalen welk type van freelancer je bent, dan kijk je best eens naar hoe jouw relatie met je opdrachtgever er echt uit ziet? Welke vrijheden geniet je en hoe wordt de controle uitgeoefend?

Het kan heel goed zijn dat je vandaag met een interimcontract werkt maar eigenlijk heel veel vrijheid geniet en er totaal geen controle is. Des te beter voor jou.

Het kan ook zijn dat je vandaag als zelfstandige freelancer werkt maar dat je alles aan je opdrachtgever vraagt of moet overleggen.  Je hebt maar 1 klant en je zit constant bij hem op kantoor. Je kunt je dan best beginnen afvragen of het zelfstandige statuut voor jou de beste oplossing is?