Waarom stoppen zoveel freelancers na 2 jaar
Te weinig nadruk op de verkoop van diensten en onvoldoende rekening houden met geldzaken. Dat zijn volgens Flux de belangrijkste 2 redenen waarom zoveel freelancers na 2 jaar stoppen.

Heel wat freelancers raken gefrustreerd, zegt Flux op Youtube. Ze raken hun klanten beu, ze vinden dat ze te weinig betaald worden en kunnen de vele extra vragen van hun klanten niet aan. Gevolg: bij de eerste de beste gelegenheid gaan ze opnieuw fulltime in vast loonverband werken.

Flux is 4 jaar fulltime freelancer en freelancete daarvoor op parttime basis. De moeilijkste jaren zijn voor hem achter de rug maar hij heeft ook nog periodes dat  hij geen werk heeft.
De vraag waarom zoveel freelancers stoppen hield Flux bezig. Waarom vindt hij freelancen zo leuk terwijl andere mensen er de brui aan geven?

2 belangrijke redenen waarom freelancers er mee stoppen

1. Je verkoopt een dienst

Je verkoopt als designer niet alleen het design van iets maar je verkoopt het ganse proces ,de design dienst.  Je klant betaalt dus ook voor de vergaderingen, het denkproces, de veranderingen die ze regelmatig vragen, het beantwoorden van mails, de uren aan de telefoon, het prospecteren, het kantoor waarin je zit en de opvolging van de facturen die hij te laat betaalt.

Freelancers die onvoldoende begrijpen dat ze een dienst verkopen, gaan hun klant haten, zegt Flux. Zij hopen dat het werk gedaan is eens het design is aangeleverd. Maar helaas werkt het zo niet.

2. Je prijs is een totaalprijs

Het gevolg is dat je als prijs niet alleen het tarief voor het design op zich moet aanrekenen maar het ganse proces in kaart moet brengen en hier een prijskaartje aan vast hangt. 

Tegelijk betekent dit dat je ook best geld opzij zet voor de minder goede maanden. Hijzelf spreekt van een reservepot van 3 tot 6 maanden om periodes zonder werk te overbruggen. 

Stel dat je 1,5 maand geen klanten hebt gehad en er komt dan een opdracht binnen, dan kan het zijn dat je het geld van deze klant pas 1,5 maand later op je rekening ziet verschijnen. Je hebt dan 3 maanden geen geld op je rekening gekregen terwijl jouw kosten wel blijven lopen.  

Zijn advies is dan ook om je totale kosten en gewenst salaris op voorhand in kaart te brengen, een minimum uurtarief te berekenen en dit te vergelijken met de marktprijs.