Waar vind je freelancers?
Wie eens iemand voor een tijdelijke opdracht wil inhuren, denkt ‘waar vind ik die freelancers zoal? In de GoudenGids kom ik ook bij bedrijven met werknemers terecht? Op sociale media als Linked in heb ik vooral cv’s maar weet dan weer niet hoe snel deze mensen beschikbaar zijn.

Freelancers vinden via freelance jobsites.
Een goede plek om freelancers te vinden zijn de websites die zich op freelancers richten. Er zijn er meerdere in zowel binnen- als buitenland en ook de werkwijze van de websites kan nogal eens verschillen.

Zo zijn er websites waar je zoals een gewone jobsite betaalt voor het verspreiden van een freelance opdracht. Er zijn websites die commissie nemen op opdrachten (www.e-lance.com) en er zijn gratis freelance websites voor bedrijven die opdrachten willen plaatsen. Het voordeel van een gratis freelance website is dat je een opdracht kunt plaatsen en dat de freelancers die beschikbaar zijn je gewoon contacteren.

Zo kun je er makkelijk en snel freelance opdrachten plaatsen of freelancers in de zoeken en gratis mailen.

Hoe freelancers via sociale media vinden?
Los van het profiel freelancer dat je zoekt, bestaan er ook online veel mogelijkheden waar je een freelance medewerker kunt vinden. Zo kun je gewoon op Google het trefwoord freelance ingeven en kijken waar je terecht komt.

Andere mogelijkheden zijn sociale media zoals Linkedin, Facebook en Twitter.  Op Linkedin bestaan er alleen in België al honderden groepen die zich toespitsen op freelancers en andere zelfstandigen. In feite zijn dit er te veel om op te noemen.  Wil je een van de freelancers persoonlijk een e-mail toesturen, dan kan dat alleen door een betalende account op linkedin te nemen.

Ook op Facebook kom je met het zoekwoord freelance direct in tientallen groepen terecht. De een ligt al wat verder van België dan de andere. Of die freelancer dan ook bereid is om eens bij je op kantoor te komen om nader kennis te maken is niet altijd duidelijk. Twitter is een zeer laagdrempelig medium en wellicht de makkelijkste manier om de juiste freelancer op te vinden. Bij Linkedin en Facebook word je beperkt door je eigen connecties of vrienden. Op Twitter kun je iedereen bereiken met een simpele tweet.

Offline vinden van freelancers.
Bedrijven denken niet vaak aan offline mogelijkheden om freelancers te vinden. Toch zijn er heel wat netwerkmogelijkheden waar veel freelancers te vinden zijn.  Een groot aantal freelancers gaan graag naar netwerkmeetings omdat zij op zoek zijn naar nieuwe opdrachten, samenwerkingsverbanden of simpelweg om anderen te helpen. Belangrijke netwerkmeetings in Vlaanderen zijn  de M4M meeting en de Open Coffees.

Als opdrachtgever maak je gewoon 3 uur tijd in je agenda om op een van de eerstvolgende evenementen langs te gaan en een praatje met de freelancers te maken.