Tips voor succesvol projectmanagement
Je werkt dagelijks of ad hoc mee aan een aantal projecten? Je doet je uiterste best om het gewenste resultaat en de krappe deadline te halen. Toch gaan jouw projecten soms serieus over tijd. Of swingen de kosten de pan uit. Of is de kwaliteit niet wat je voor ogen had.

Was het project te ambitieus of is de mislukking te wijten aan een gebrekkige (plannings)methode? Ontdek hier alvast enkele tips om jouw toekomstige projecten tot een goed einde te brengen.

Veel gemaakte fouten

1 Te weinig communiceren
Gebrek aan duidelijke en regelmatige communicatie is vaak 1 van de belangrijkste redenen voor het mislukken van een project. Er bestaat geen excuus voor het niet communiceren met je stakeholders en teamleden. Ook al valt er niets te zeggen, vertel hen dat dan ook. 

Regelmatige projectvergaderingen en updates zijn de sleutel om iedereen op het juiste spoor te houden en het project vooruit te sturen.


2. Geen feedback vragen/geven
Voor een projectmanager is het belangrijk om regelmatig betrouwbare feedback te geven en te ontvangen. Feedback is een krachtig hulpmiddel dat vaak niet genoeg gebruikt wordt. Het kan gebruikt worden om teamleden te motiveren, bij te dragen aan hun persoonlijke ontwikkeling en om problemen bloot te leggen of op te lossen. Frequente, eerlijke en relevante feedback helpt om de open communicatie te bevorderen.


3. Blindelings vertrouwen op de projectmethode
Prince2, Agile, PMI, Scrum, etc methodes bij de vleet. Maar ze zijn niet de heilige graal. Ze zijn wel een hulpmiddel om jouw projectplanning tot leven te brengen. Implementeer ze niet blindelings, maar pas ze wel aan aan uw projectomgeving, de complexiteit, het belang, enz

Succeselementen voor een project

1. Omring je met het beste team
Selecteer jij jouw teamleden op basis van beschikbaarheid of op basis van hun skills, hun kennis en hun ervaring? Maar al te vaak worden teamleden gekozen omdat ze gewoon beschikbaar zijn of zich kunnen vrijmaken. Als je het succes van jouw project wilt verzekeren, kies dan voor de juiste mensen die in staat zijn om de projectverwachtingen in te lossen.

2.Ga ver genoeg in het verzamelen van requirements
Veel projecten beginnen met een korte en strikte lijst van requirements, om later tot de vaststelling te komen dat de werkelijke behoeften niet werden omschreven of verkeerd werden begrepen. 

Zorg ervoor dat jij de business goed begrijpt, want anders riskeer je zaken te missen waar je geen weet van had. Je wil immers een project opleveren dat de business verwachtingen inlost. Hoe je dat doet? Door vragen te stellen, veel vragen te stellen, zelfs de domme vragen.


3. Volg het project management proces
Omschrijf aan het begin van jouw project een duidelijk te volgen stappenplan of proces. Het helpt om jouw teamleden gemotiveerd te houden en ze weten hoever het is tot aan de finish.  Een projectplan kunnen we opdelen in 5 grote fases:
a) Initieren
b) Plannen
c) Uitvoeren
d) Monitoren
e) Afsluiten

Het is belangrijk dat jij zelf aangeeft wat er in elke fase moet gebeuren, de volgorde en de milestones. Met de juiste planning, communicatie en monitoring zal alles een stuk soepeler lopen en het risico om over tijd of over budget te gaan zal hierdoor sterk gereduceerd worden.

Op zoek naar meer tips en technieken om de basis van projectmanagement onder de knie te krijgen? Ontdek de praktijkgerichte projectmanagement opleidingen van Kluwer Opleidingen op hun website.