Tarieven freelancers stijgen
De tarieven die freelancers in Nederland (de zogenaamde Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) kunnen vragen, zijn het laatste jaar opnieuw gestegen en dit na een paar jaar van daling. Dat blijkt uit een onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van prijzen van 37.000 offertes. 

Het gemiddelde uurtarief steeg in een jaar tijd van 42 euro naar 54 euro. In 2011 was het tarief nog 49 euro, in 2010 70 euro.  Volgens Hoofdkraan is er vooral een stijgende vraag bij KMO's. De tarieven stijgen over vrijwel voor alle freelancers met uitzondering van de salarisadministrateurs die 23% minder kunnen vragen.

Logo designers konden het afgelopen jaar 55% meer vragen en in Design & Multimedia wordt 40% meer berekend. Bij Tekst & Vertaling worden de laagste prijzen gevraagd: 44 euro per uur, dat is toch 21% meer dan de 36 euro per uur van een jaar eerder.

Vraag stijgt sneller dan aanbod.

Dat de tarieven opnieuw stijgen, is een goed teken volgens Michel Piedfort van Freelancenetwork.be. Hoewel de crisis nog niet voorbij is, blijkt dat de freelancers nu goed weerwerk bieden. De prijs kan maar stijgen als de vraag vanuit het bedrijfsleven naar freelancers sneller stijgt dan de stijging van het aantal freelancers.

Dit gaat in tegen de verwachting dat door het groeiend aantal freelancers de prijzen eerder onder druk zouden komen te staan.

KMO's

Dat de vraag bij KMO's stijgt, vindt Freelancenetwork niet verbazend. Grotere bedrijven verkiezen vaak met traditionele bedrijven met personeel te werken. Het komt er dan voor de freelancer op aan om op een efficiënte manier die KMO's te vinden die op dat moment net een freelancer willen inschakelen.
 
Freelancenetwork.be is er dan ook van overtuigd dat een platform waar bedrijven en freelancers elkaar makkelijk en snel kunnen vinden belangrijker zal worden.