Randstad legt schuld 165 ontslagen oa bij concurrentie freelancers
Het groeiend succes van freelance werk noopt Randstad tot 165 ontslagen op de hoofdzetel. Althans dat is wat men de buitenwereld wil doen geloven. Het HR-bedrijf liet eerder deze week weten 165 van de 1.957 te zullen schrappen.
 
De verklaring voor de herstructurering ligt in de aanhoudend zwakke en zeer onvoorspelbare economische conjunctuur en een aantal structurele ontwikkelingen in België. Het bedrijf verwijst naar de hoge loonkosten in België maar ook de verschuiving van de werkgelegenheid van de industrie naar de diensten, de digitalisering en de groeiende concurrentie van onderaannemers en freelance werk.

Freelancers bepalen de markt niet.

Freelancers reageren verontwaardigd en uiten op fora op internet hun ongenoegen. 

"Geef een ander maar de schuld is steeds het gemakkelijkste.... Wij freelancers bepalen de markt niet en wij zijn geen 10 jaar blijven stilstaan", zegt Rudy Sciot van RS Data waarmee hij wil duidelijk maken dat freelancers gewoon inspelen op de groeiende vraag naar wat bedrijven willen: mensen voor kortere projecten.

"Grote bedrijven spreken graag over de dure loonkost van medewerkers maar niet over de dure loonkost van managers en directie. Grote structuren zouden beter in deze tijden eens een grondig zelfonderzoek m.b.t. het functioneren van de managementstructuren en de interne processen", aldus Edgard Meuleman  va Smartco Operation. 

Kris De Naeyer van Avnet Technology Solutions gaat nog verder: "Eigenlijk fungeert het interimkantoor nog enkel als proefperiode en selectiekantoor vooraleer je op de payroll komt bij de onderneming. Al de andere interim-opdrachten 'zonder optie vast' zullen voor hogere functie in de toekomst allemaal naar de freelancemarkt gaan. 

Steven Motmans (Motmans Digital Vision) verwoordt het zo: "Als kleine ondernemer heb je weinig keus. Om een eerste werknemer aan te werven moet je het directe resultaat van je onderneming bijna verdubbelen. En een hoop papier, en nog eens een hoop papier. Regeltje hier, regeltje daar... Doe maar rustig verder mijnheer strik..."