Met bedrijven praten geeft mij zoveel energie en inspiratie om mijn job nog beter te doen
An Boone is ondertussen drie jaar freelancer en vertelde ons waarom zij zo graag freelance werk doet. Wat blijkt: door met bedrijven te praten krijgt zij zoveel energie en inspiratie om haar job nog beter te doen, dat dit een ongelofelijke drijfveer is om verder te doen.

Waarom ben je freelancer geworden?
"In de hoger onderwijsinstelling waar ik actief was had ik al meer dan 100 studenten en docenten naar ondernemerschap begeleid en meegewerkt aan tal van projecten rond sociaal ondernemerschap.

Toen ik 45 jaar werd, kriebelde het zo erg om een eigen zaak te starten, dat ik de stap gewoon gezet heb."

Wat was voor jou het moeilijkste bij je opstart als freelancer?
Ondernemen doe je met vallen en opstaan. Het vinden van klanten is niet evident als starter. Je bent immers onbekend en tevens onbemind.

Je kan bovendien niet altijd ventileren bij je partner. Ik ben daarom op zoek gegaan naar mensen die tevens datzelfde pad aan het ontdekken zijn of ontdekt hebben.

De onzekerheid van een vast inkomen als ondernemer is voor mij iets waar ik soms slapeloze nachten van heb. Waar ga ik klanten vinden? Veel geduld en doorzettingsvermogen zijn super belangrijke pijlers.

Als freelancer leer je echt heel veel
Aan de andere kant, leert het ondernemerschap je ook relativeren. Ik heb de afgelopen periode nog nooit zoveel geleerd in mijn leven.

Ik raad het ondernemerschap aan iedereen aan want de competenties die je hierdoor verwerft zijn eindeloos, dit kan je nergens ter wereld leren behalve door het zelf te doen.

Waar netwerk jij zoal?
An gaat 3 uur per week, 1 avond, netwerken om zo in contact te komen met andere ondernemers. Zo gaat ze naar evenementen van de Startersfabriek in Gent, Markant, Open Coffees, SYNTRA netwerkevents en VLAIO events.

Ze vindt ook gelijkgestemden bij opleidingen die aansluiten bij haar activiteiten en interesses.

Als tip aan freelancers geeft ze dan ook zeker mee om op zoek te gaan naar netwerkbijeenkomsten die bij je eigen interesses en doelstellingen aansluiten.

Netwerken geeft je zuurstof
Door te gaan netwerken en je te laten omringen door mensen die ook bezig zijn met ondernemerschap, kom je op leuke locaties, ontmoet je fantastische mensen en je zal zien dit geeft ontzettend veel zuurstof.

Je gaat naar huis met nieuwe ideeen, nieuwe contacten, je bent geinspireerd, en het geeft tonnen energie.

Je leert ontzettend veel van mekaar en ziet dat de zaken waar jij mee worstelt in je ondernemerschap of zelfs in de combinatie werk-prive ook bij collega's knelpunten zijn, en je ziet en leert hoe men ermee om kan gaan...

Je merkt dan dat je er niet alleen voor staat en hulp bij elkaar kunt vinden.