Je hebt al vaker met een freelancer gewerkt dan je denkt
Bedrijven werken veel meer met freelancers dan wordt aangenomen. De meeste zelfstandigen zonder personeel outen zich niet als freelancers. Bedrijven weten daarom niet dat ze met een freelancer te maken krijgen.

Vertalers zijn wellicht de meest gekende freelancers die doorgaans niet als freelancer naar buiten treden. Een vertaler zegt gewoon dat hij vertaler Nederlands Frans of Frans Nederlands is en het bedrijf neemt met vertaler Anna contact op als ze een werkje voor haar hebben. Hetzelfde geldt voor webdesignbureaus. Bedrijven bellen vandaag naar hun webdesignbureau en geven de aanpassingen voor hun website door. Uit analyse van de BTW-nummers blijkt dat 90 procent van de webdesignbureaus eenmanszaken zijn. De kans dat je als bedrijf met een zelfstandige webdesigner en dus met een freelance webdesigner te maken krijgt is dus heel groot.

Een gelijkaardig fenomeen zien we bij copywriters, digitale marketingbureaus of reclamebureaus. De markt wordt gedomineerd door heel veel kleine spelers en een zeer klein aantal grotere duurdere partijen. Zo zijn er bij de reclamebureaus minder dan 30 bureaus met meer dan 20 werknemers. Werken met freelancers is met andere woorden eerder de regel dan de uitzondering.

Zoek de freelancer

Wie is de freelancer op de foto? Of wie is geen zelfstandige zonder personeel? Op netwerkevenementen van Unizo en VOKA is de kans groot dat je vooral bedrijven met personeel tegen komt. Je ontdekt freelancers vaak niet op basis van hun website
Het interessante is dat je freelancers vandaag bijna niet meer herkent als ze zich niet als freelancer outen.

Op netwerkevenementen spreekt men vaak in de we-vorm en hun websites zijn niet meer te onderscheiden van bedrijven met personeel.

Kiezen voor freelancers

Vraag als opdrachtgever voortaan gerust aan de uitvoerder van de werken hoeveel mensen er op de payroll staan. Je zal al snel begrijpen waarom de tarieven van bedrijven met personeel hoger liggen. De vriendelijke receptioniste, het mooie gebouw en de verkopers op de baan betaal je logischerwijze allemaal bij.
 
Freelancers daarentegen hebben een andere kostenstructuur. Doorgaans is hun salaris hun grootste kost.