Helft freelancers vraagt voorschot op factuur
In Nederland is het gemeen goed geworden dat freelancers deels op voorhand betaald worden.  Om wanbetaling te voorkomen willen steeds meer freelancers vooraf geld zien. Van alle freelancers vraagt momenteel 47% een voorschot. Bij freelance werk voor andere freelancers en KMO's bedraagt dit percentage zelfs 58%. Dit blijkt uit onderzoek onder 564 freelancers in Nederland. 

De redenen waarom een voorschot op factuur gevraagd wordt zijn:
• Vooruitbetaling oplossing voor slechte betalingsmoraal
• Derde tot helft factuur vooruit gebruikelijk
• ‘Commitment van de klant’ 

Commitment van de klant
Veel freelancers zien het als een commitment van de klant om een deel vooruit te gaan betalen. Vooral grote projecten worden slim in fases opgedeeld, waarbij de volgende fase pas in gaat als de vorige is afgerekend of er een voorschot is voldaan.

“De percentages zijn hoger dan wij hadden gedacht”, zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland, een belangengroep van freelancers. 

“Maar feitelijk is het een goede zaak. Ondernemers zien dat – door niets te doen – betalingstermijnen ongevraagd verder worden opgerekt en dat vrijwel niemand zich aan gemaakte afspraken houdt. 

Als de klant écht iets van je wil en ook een duurzame relatie wil opbouwen, dan wil hij dus blijkbaar ook van te voren een deel met je afrekenen.

Meer info: lees hier het volledige artikel