Heb jij nog geen lijstje van freelancers?
Heb jij al een lijstje van freelancers bij de hand? Een file freelancers op je pc die je in noodgevallen of voor speciale gelegenheden even kunt bellen om te komen helpen?  Of ergens een vodje papier in de schuif met enkele namen van zelfstandigen voor just in case?

Echt niet? Ik ben heel blij met mijn lijstje van freelancers. Soms heb ik een idee of heb ik bijvoorbeeld plots een freelance designer nodig,  dan neem ik rap mijn lijstje, bel de freelancer even op en bespreek alles en ik weet direct hoeveel geld dat idee van mij zou gaan kosten. Dat gaat zoveel sneller dan eerst overal uren op het internet naar een designbureau te gaan zoeken.

Een freelancer voor heel af en toe.

Wie ook op mijn freelance lijstje staat zijn freelance eventplanners. Dat zijn mensen die inspringen of helpen bij de organisatie van een personeelsfeest of feestje voor klanten of leveranciers. Dat kan dan gaan van de organisatie van het evenement op zich tot heel uitvoerende taken: het uitdelen van de batches en het controleren van de catering. Als mijn marketeer zich daar ook nog mee moet bezig houden, dan gaat hij straks echt nooit meer naar huis. Ik wil geen ruzie met zijn vrouw.

Ik zou nog graag een freelance cameraman leren kennen. Iemand die op freelance basis wat filmpjes kan maken. Van een evenement, de zaak, leuke promoties, … Niets groot groot maar korte leuke promofilmpjes die dan we dan op onze site kunnen zetten, of op Youtube.  

Een freelancer voor een paar uur per week.

Mijn vertegenwoordiger kwam onlangs met een naam aandraven van een freelance afspraakzetter (telemarketing). Een watte, had ik gezegd? Awel, zei hij, dat is een freelancer die mijn agenda kan volzetten met afspraken zodat we meer verkopen.

Ik had gezegd dat hij die persoon dan maar eens een keer moest uitnodigen. Dat bleek een hele charmante dame van 65 te zijn die na haar pensioen nog wat wilde bijverdienen. Toegegeven, ik had mijn twijfels over haar tot ik de eerste resultaten zag. Amai, er zijn dus echt mensen die graag telefonisch werk doen en goed kunnen bellen. Die moet ik soigneren. Even haar naam aan mijn lijstje toevoegen.

Mijn webdesigner zie ik ook een paar uurtjes per maand. Als ik hem mag geloven, verkiest hij zo'n paar klanten als ik waar hij elke maand een aantal uren voor kan werken dan 1 grote klant. Ik ben blijkbaar niet de enige die een freelance webdesigner gezocht heeft. En er zijn in Vlaanderen nog zo'n 1.000 tal webdesigners die ook nog dromen van een paar extra klantjes. 

Een freelancer voor een paar uurtjes per maand.

Voor de teksten op mijn site heb ik ondertussen ook een lijstje van freelance copywriters. Als je ziet hoe kleurrijk en vlot sommige freelancers kunnen schrijven, dan denk ik vaak ‘waarom heeft die nog geen boek geschreven?’ 

Onze teksten waren vroeger saai, we schreven ze zelf, ze waren inspiratieloos en heel gewoon. Het resultaat was er dan ook naar: niemand klikte op onze website en we kregen haast nooit een mailtje van een potentiële klant.
 
Vandaag dankzij onze freelance copywriter, ik moet toegeven, ook wel een beetje dankzij de hulp van onze freelance lay-outer, begint dat toch beter en beter te marcheren. En uiteraard kan een vertaler niet ontbreken. Als Vlaming spreek ik wel Frans en Engels maar dat is helaas niet goed genoeg om vloeiend e-mails te schrijven of artikels te bedenken. 

Toen ik vroeger nog op een traditioneel kantoor werkte (ik werk nu van thuis uit), kon ik voor vertalingen altijd bij de directie-assistente terecht. Die was perfect tweetalig.  Ik heb me nu zelf een vertaler Nederlands Frans gezocht. Wat een opluchting. Voortaan gaan alle mails met een gerust hart de deur uit.

Een freelancer voor ziektegevallen.

Een freelance secretaresse staat ook op mijn lijst. Mijn administratief bedienden zijn gemiddeld 10 dagen per jaar ziek. Als je dan een lijstje hebt van mensen die je bedrijf al een beetje kennen en kunnen inspringen om de zaak draaiende te houden, dan gaat het meest dringende werk toch maar lekker gewoon door.

Freelancer te populair.

Ach, zo’n lijstje van freelancers. Misschien heb je gelijk. Misschien moet je het beter niet hebben. Want stel je voor dat mijn freelancers ook op 25 andere lijstjes staan, dan zijn die mannen en vrouwen altijd bezet en kunnen ze niet meer voor mij freelancen. Dat kan toch ook de bedoeling niet zijn, toch?