Freelancers met gemengde loopbaan krijgen hoger pensioen
Freelancers op zelfstandige basis die eerst werknemer waren, krijgen voortaan een hoger pensioen. Dit komt door de nieuwe berekeningswijze van de pensioenen voor mensen met een gemengde loopbaan (zij die werkten zowel als werknemer en als zelfstandige).

Meer dan 100.000 zelfstandigen zullen dankzij de maatregel maandelijks meer verdienen, in enkele gevallen tot meer dan honderd euro. 
 
Wat was het probleem?
Om het minimumpensioen als werknemer of een minimumpensioen als zelfstandige te krijgen, moet je ofwel als werknemer ofwel als zelfstandige 30 jaar loopbaan bewijzen. Voor freelancers met een gemengde loopbaan was dit vaak een onmogelijke kaart. Stel dat je op je 46ste begint te freelancen en je werkte eerst 25 jaar als werknemer dan had je te weinig jaren gewerkt om recht te hebben op het minimumpensioen van werknemers en het minimumpensioen van zelfstandigen. Terwijl je in aantal jaren geteld toch voldoende gewerkt hebt.
 
Er bestaat al verschillende jaren een minimumpensioen voor een gemengde loopbaan: je moet hiervoor met je activiteit als werknemer en als zelfstandige samen 30 jaar loopbaan bewijzen. Aan dit minimumpensioen voor het gedeelte loopbaan als werknemer was tot voor kort echter een veel lager minimumbedrag verbonden.

De Ombudsdienst Pensioenen had eerder al aan de alarmbel getrokken en dit lager minimumbedrag aangekaart. Mensen met een gemengd minimumpensioen krijgen sinds juni van dit jaar meer. Voor het overgrote deel ziet zijn pensioen  met tien tot tachtig euro toenemen. Een aantal gepensioneerden zal zijn pensioen zelfs met meer dan 120 euro zien stijgen. 

In september komt daar nog wat bovenop. De laagste pensioenen worden volgens de minister het meest opgetrokken. Volgens Daniel Bacquelaine, minister van Pensioenen, kost de maatregel volgend jaar 75 miljoen euro aan de overheid.