Freelancenetwork.be: Over ons
Freelancenetwork.be is de site waar freelancers en bedrijven met elkaar in contact kunnen komen. De site ontstond omdat oprichter Michel Piedfort vond dat er in Vlaanderen onvoldoende freelance websites waren met een aanbod voor tijdelijk freelance werk.

Twee programmeurs gingen in 2011 aan de slag en achter de schermen worden er nog maandelijks nieuwe aanpassingen gedaan.  “Hoewel ik de site alleen run, heb ik mezelf goed met freelancers omringd die graag meehelpen aan de verdere uitbouw van de freelance site Freelancenetwork.be”, aldus Piedfort.


Fulltime job.


Een website als Freelancenetwork.be maken en beheren is niet iets dat je makkelijk tussen de soep en de patatten kan combineren met ander werk. 

“Het is quasi een fulltime job”, gaat Piedfort verder.  “Het zou mooi zijn dat een freelance site ‘vanzelf’ zou groeien maar helaas gebeurt dit niet. Bij mijn werk komt veel meer kijken dan even een freelance job online zetten.

Denk maar aan het contacteren van bedrijven (zij vinden de site niet zomaar), het vinden van freelancers, het controleren van de freelance jobs, de opvolging van abonnementen, het maken van een reclamecampagne, e-mails van bedrijven en freelancers beantwoorden, ….

“Ik ben enorm blij dat ik eind 2011 met de site begonnen ben”, gaat Piedfort verder. “Ik merk dat er bij bedrijven een vraag is naar freelance werk en dat bedrijven zelf ook met freelancers in contact willen komen maar hen vroeger moeilijk of niet vonden.


Kwaliteit freelancers is hoog.

Als ik de referenties van de freelancers in de freelancers bekijk, merk ik op dat zoveel freelancers voor grote bedrijven gewerkt hebben dat je echt niet altijd via een groot bureau moet gaan om een grote naam binnen te halen.

Zo vind je in onze freelancersdatabase freelancers die werkten voor Coca-Cola, Renault, Bpost, Unilver, Delhaize, VRT, Philips, ABInbev, L’Oréal, … 


Snelst ingevulde freelance job: 20 minuten.

De snelst ingevulde freelance jobs was in 20 minuten weg. Het was een bedrijf uit het Gentse die een freelance secretaresse zocht. Voor korte projecten willen bedrijven niet lang wachten om de freelance job toe te kennen. 

Maar niet alleen freelance secretaresse jobs raken snel ingevuld. Ook alle freelance werk ivm copywriting, grafisch werk, vertaalwerk en webdesign kan vaak binnen 1 tot 2 dagen ingevuld worden. Hoe groter het project en hoe meer tijd de freelancer nodig zal hebben om het freelance werk uit te voeren, hoe langer het doorgaans duurt om de freelance job in te vullen.


Moeilijk invulbare jobs voor zelfstandigen.


Op de freelance site Freelancenetwork.be zijn een beperkt aantal detacheringsbureaus aanwezig. De IT-jobs voor freelancers die zij aanbieden raken moeilijker ingevuld. Dit komt omdat het gaat om langdurige projecten bij eindklanten. Bedrijven buiten de IT-sector die tijdelijk een freelance informaticus nodig hebben, vinden via Freelancenetwork.be wel snel hun freelance system engineer, freelance java medewerker of allround freelance informaticus.

Ook verkoop jobs zijn moeilijk invulbaar. Bedrijven hopen vaak dat ze een freelancer vinden die gratis hun verkoop op gang zal trekken, gratis zal prospecteren en vervolgens op 100% commissie zal werken. 
 

Filosofie van Freelancenetwork.be


Freelance jobs die eigenlijk quasi continu zijn zoals IT jobs via detachering of freelance sales zijn welkom maar passen niet echt binnen de filosofie van Freelancenetwork.be. 

“Ik zoek vooral freelance jobs voor zelfstandigen die tijdelijk zijn of van korte duur zodat de freelancer eens de job afgewerkt is, terug naar de site komt en een nieuwe freelance opdracht kiest. 

Bij continue jobs kan men beter adverteren op betalende jobsites.  Dit betekent echter niet dat er geen langdurige contracten op Freelancenetwork staan. Uiteraard is het de bedoeling dat een bedrijf met een freelance opdracht van 5 uur per week of iets voor aanvankelijk eenmalig zo tevreden is van de freelancer dat hij de freelancer achteraf rechtstreeks belt en dat er een langdurige relatie ontstaat.


Bedrijven plaatsen gratis freelance opdrachten.

Bedrijven kunnen volledig gratis freelance opdrachten plaatsen. De freelancers die op zoek zijn naar zelfstandige vacatures kunnen zich gratis registreren en het type freelance jobs volgen. Willen freelancers reageren, dan betalen zij om toegang te krijgen tot de adressen van de bedrijven. Daarna regelt de freelancer en de opdrachtgever alles onderling. 

De abonnementsprijs voor een freelancer bedraagt 75 euro excl btw voor 6 maanden, 99 euro excl btw voor 12 maanden en 125 euro excl btw voor 24 maanden. Abonnementen vervallen automatisch, er zijn dus geen automatische verlengingen. Je krijgt na ontvangst van de betaling een factuur toegestuurd.

Resultaten.

Het duurde 9 maanden om de eerste 500 freelance opdrachten op Freelancenetwork.be te krijgen. Het was toen september 2012. Op 31 december 2012 waren er 1.000 opdrachten. De 2.000ste opdracht kwam binnen in juni 2013. Eind 2013 waren er meer dan 3.000 freelance opdrachten gezet geweest.

“Bedrijven vinden een freelance website als Freelancenetwork blijkbaar ook interessant”, zegt Michel Piedfort. “Eens bedrijven de site gebruiken, komen ze makkelijker terug om opnieuw een freelance opdracht te plaatsen.

Mix van tussenbureaus en rechtstreekse  bedrijven.

Tussenbureaus (of detacheringsbureaus) kunnen maandelijks 5 freelance opdrachten plaatsen. “Het is de bedoeling om zoveel mogelijk het rechtstreeks contact tussen de eindklant en de freelancer te promoten. Maar ondertussen is al gebleken dat een aantal grote bedrijven vandaag wel met freelancers willen werken en met Freelancenetwork.be willen merken maar zelf de selectie niet willen doen. 

De freelance opdrachten via een tussenbureau zijn te herkennen aan de omschrijving. Vaak staat in de tekst vermeldt dat het een opdracht voor één van hun klanten is.


Freelancenetwork, de site vol freelancers.

Ik wil Freelancenetwork.be graag tot een referentie voor freelance werk uitbouwen waar bedrijven graag freelance opdrachten op plaatsen omdat zij weten dat er goede freelance kandidaten gebruik van maken.