Freelance werk gezocht? Zo kun je freelance werk vinden.
Waar kun je als zelfstandige zonder personeel of freelancer freelance werk vinden?  Er zijn tientallen mogelijkheden om met bedrijven in contact te komen die met freelancers willen werken. Het leuke en tegelijk moeilijke is dat niet elke methode voor iedereen werkt. Zo kan het perfect mogelijk zijn dat de ene freelancer zijn werk vindt via internet en een andere freelancer zijn werk vindt via mond tot mond reclame of een mailing.

Een van de mogelijke verklaringen is dat een bepaalde methode minder bij jouw persoonlijkheid past. Zo ligt het minder in mijn aard om zo maar iedereen aan te spreken om mezelf voor te stellen terwijl andere freelancers daar totaal geen moeite mee hebben. 

Suggesties om freelance werk te vinden.

1. Check of er specifieke jobsites voor freelancers zijn waar je freelance werk kunt vinden.  Freelancenetwork.be is vandaag de meest actieve freelance website in België.

2. Check of er freelance jobs te vinden zijn op traditionele websites die zich eerder op werknemers richten. Denk bijvoorbeeld aan VDAB, Vacature of Jobat.

3. Ga na of er gespecialiseerde nichewebsites zijn binnen je domein die ook een jobsectie hebben. Zo is er voor creatievelingen Creativeskills, voor freelancers in HRM HRMmagazine.be en voor technische beroepen Engineeringnet. De meeste sites bieden naast vaste jobs ook een rubriek aan waar freelancers gezocht worden.

4. Lijst je ex-en op. Ga binnen je eigen netwerk kijken welke ex-collega’s, ex-werkgevers, ex-klanten, ex-leveranciers, … jou goed vonden. Laat hen weten dat je vandaag op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Je zal er versteld van staan hoeveel mensen dit doorvertellen. Een goed vertrekpunt hiervoor kan Linkedin zijn.

5. Ga netwerken om freelance werk te vinden.  Ga na waar en wanneer je voor jou interessante bedrijven kunt vinden. Er zijn enorm veel momenten waar je met andere bedrijven in contact kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan beurzen, seminaries, open coffees, bijeenkomsten van Unizo of Voka, …
 

Andere aandachtspunten als er freelance werk gezocht wordt.

Naast het spotten van een interessant adres voor freelance werk is het ook belangrijk dat je bedrijven overtuigt om met hen samen te werken. Besteed daarom ook aandacht aan je presentatie, je korte omschrijving waarvoor je staat, je uurtarief en je werkmethode om freelance werk te vinden.

Als blijkt dat je al 20 gesprekken met bedrijven gehad hebt om aan freelance werk te komen en je telkens net naast die job gegrepen hebt, dan zit er wellicht iets niet 100 procent goed in de manier waarop je met het bedrijf communiceert.Het is altijd het makkelijkste om de ander de schuld te geven waarom men niet voor jou gekozen heeft. Het bedrijf heeft een freelancer gezocht en kozen uiteindelijk voor de goedkoopste, ze kozen voor de freelancer die het dichtste in de buurt woonde, ze komen voor een andere freelancer maar niet voor mij.

Breng in dit geval je eigen verkoopproces eens in kaart en ga na waar het mis loopt. De opdrachtgevers hebben wellicht een andere freelancer ingeschakeld. Maar waarom heeft men niet voor jou gekozen terwijl jij wellicht ook over gelijkaardige competenties beschikt?  

Vind je het moeilijk om de vinger hier op de wonde te leggen, schakel dan een coach in of vraag hulp aan een collega-freelancer.