Freelance tarieven: hoeveel freelance zelfstandigen verdienen meer of minder dan 50 euro per uur?
10% van de zelfstandige freelancers hanteert een tarief tot €25 per uur, 7% vraagt tussen de €26 en €30 per uur. 53% van de freelancers heeft een tarief tot maximum €50 per uur. 7 % vraagt meer dan €100.

Dat blijkt uit het onderzoek van Freelancenetwork naar de tarieven van freelancers. 1.700 Freelancers vertelden ons hun uurtarief om een beter beeld te krijgen over de tarieven. Het gaat om het tot nog toe grootste Belgische onderzoek naar de tarieven van zelfstandige freelancers. 18% van de freelancers heeft een tarief dat schommelt tussen 41 euro per uur en de 50 euro per uur.

Tenslotte rekent 16% meer dan 75 euro per uur aan. Volgens de Nationale Bank van België verdienen schilders vandaag zo’n 40 euro per uur en  loodgieters en elektriciens  45 euro per uur. De gemiddelde kost van een werknemer (bediende) inclusief alle extra legale voordelen komt op 43 euro per uur.

Wanneer betaal je minder aan een freelancer?

De tarieven tussen freelancers kunnen enorm verschillen.  Hiervoor zijn meerdere verklaringen: 

1. De commerciële competenties van de freelancer. De beste freelancers zijn niet altijd de beste verkopers van hun diensten. Stel daarom uitgebreid vragen om zo competenties van de freelancer zo goed mogelijk te kunnen inschatten.

2. Het aantal jaren ervaring van de freelancer. Hoe minder ervaring, hoe goedkoper. 

3. Hoe dringender het werk, hoe hoger de prijs. Bij vertalers kan het tarief voor dringende vertalingen tot tot 20% hoger liggen, 

4. Het geslacht. Freelance vrouwen vragen gemiddeld 18% minder dan hun mannelijke collega’s, 

5. De regio. Freelancers uit Limburg zijn gemiddeld 10% goedkoper dan freelancers uit andere regio's,

6. De functie: freelance telemarketeers hebben een lager uurtarief dan een freelance consultant in sociale media, een copywriter, een boekhouder of programmeur.

7. Het statuut: een zelfstandige in bijberoep is doorgaans goedkoper dan een zelfstandige in hoofdberoep.

8. Het type werk: hoe uitvoerender het werk, hoe lager het freelance tarief. De verklaring is duidelijk. Voor heel uitvoerend werk, schuilt de concurrentie van interimkantoren om de hoek.