Freelance HR doet het niet voor het geld
Waarom start je als HR-directeur of personeelsdirecteur als freelance consultant binnen human resources (HR), werving en selectie, payroll administratie, ...? HR Builders deed een interim management onderzoek bij een representatieve groep van 101 HR Interim Managers en vroeg hen waarom ze precies freelancer zijn geworden.

Bijna 50% van de freelance HRM managers gaven onafhankelijkheid als een belangrijke motivatie op om zelfstandige te worden. Afwisseling, vrijheid en flexibiliteit werden door 35 tot 45 % van hen vermeld. 

15% wordt freelancer uit noodzaak.

15 % van de ondervraagden vermelden dat ze freelancer werden uit noodzaak, bijvoorbeeld na een herstructurering en gingen zelf op zoek naar freelance jobs binnen HRM. 'Geld verdienen' is niet het belangrijkste argument zo blijkt want het werd slechts door minder dan 5 % van de freelancers vermeld. 

Freelance HR medewerkers zijn 35+

De leeftijd waarop men start als freelancer is belangrijk: 72% van de HR Interim Managers start tussen de leeftijd van 35 en 49 jaar. 


Geld is niet de belangrijkste reden om freelance te worden.

Het grootste nadeel van het zelfstandige HR-beroep is onzekerheid zo blijkt voor 47% van de ondervraagden.  Wellicht is dat ook de reden waarom het financiele aspect niet zo hoog scoort als voordeel: je verdient goed, maar je weet niet hoe lang dit duurt. 40% vindt het moeilijk om vooruit te plannen. We zien in de praktijk inderdaad vaak dat vakanties tot een minimum worden herleid tijdens opdrachten, en dat men tijd tussen twee opdrachten door niet als vakantie beschouwt. 12% maakt zich zorgen over een lager pensioen. 15% ziet geen enkel nadeel aan het zelfstandigenstatuut.


Eens freelance altijd freelance?

84% van de zelfstandige HR Manager is niet ge├»nteresseerd om ooit nog in loondienst te gaan. "Het bevestigt ons gevoel sinds jaren: het is een ingesteldheid! Zeg natuurlijk nooit nooit, maar het is duidelijk dat het een keuze is, een volwaardige manier van werken."