Fietsvergoeding voor freelancers
Wie met zijn fiets naar het werk rijdt, kan daarvoor een belastingvrije fietsvergoeding van maximum €0,24 per kilometer krijgen. De vergoeding is er zowel voor werknemers, bedrijfsleiders, freelancers en zelfstandigen.

Voordelen belastingvrije fietsvergoeding
De fietsvergoeding is fiscaal interessant vermits ze voor de werknemer, zelfstandige of freelancer niet als loon wordt beschouwd en bijgevolg als dusdanig niet wordt belast. De fietsvergoeding is bovendien 100% fiscaal aftrekbaar in de vennootschapsbelasting.

Voor welke fietsen kan het?
Voor de fiscus is een fiets elk rijwiel met 2 of meer wielen dat via pedalen of handgrepen met spierkracht wordt aangedreven. Het mag uitgerust zijn met een elektrische hulpmotor tot 250 Watt en geen ondersteuning meer bieden vanaf 25 km per uur.

Volgende types vallen hieronder: klassieke fietsen, koersfietsen, mountainbikes, stadsfietsen, bakfietsen, aangepaste fietsen voor mindervaliden, plooibare fietsen, hybride fietsen, met of zonder elektrische aandrijving. 

Steps, hoverboards, rolschaatsen, skateboards, monowheels, (elektrische) segways vallen niet onder de fietsvergoeding. Dit zijn immers gemotoriseerde of niet gemotoriseerde voortbewegingstoestellen.

Fietsvergoeding en bedrijfswagen combineren
De fietsvergoeding mag samen gevoegd worden met een bedrijfswagen of vervoer met de bus of trein. Wie bijvoorbeeld van thuis uit naar een bushalte of treinstation fiets en vervolgens het openbaar neemt, kan voor deze gefietste kilometers een fietsvergoeding krijgen.

Woon je als freelancer 10 km van je flexkantoor of klant en rij je vijf werkdagen per week met de fiets naar het werk tussen 1 augustus en 31 augustus, dan krijg je €48 als fietsvergoeding (20 werkdagen * 10 kilometer * €0,24/kilometer).

Een nieuwe fiets betaald door je zaak
Een fiets op de zaak wordt populairder. Wil je opslag of wil je als zelfstandige je bedrijf groene mobiliteit promoten, dan is een fiets betaald door je bedrijf ook mogelijk. Zo hoef je de kost van de fiets niet met privé-geld te betalen. 

Fietsen en tot rust komen
Je hoeft niet alleen van en naar het werk te fietsen omwille van de fietsvergoeding. Sta ook even stil bij je mentale gezondheid. Fietsen is veel gezonder dan je verplaatsen met de auto of het openbaar vervoer.
Je hebt beweging en je bent buiten. Fietsen kan rust geven en een bron van energie zijn.