Eén op de drie werknemers ziek in 2012
In 2012 was één werknemer op de drie minstens één keer ziek. Gemiddeld is een werknemer twee maal per jaar ziek, telkens vijf dagen of 10 dagen per jaar. Opmerkelijk is dat het aantal langdurig zieken stijgt. Vooral stress en burn-outs houden werknemers langer thuis. Dat schrijft de Standaard na analyse van de cijfers van HR-dienstverlener Sofim. 

In 2012 was 33 procent van de werknemers minstens één keer ziek. In 2011 was dat 30 procent. Het aantal mensen die ziek zijn, stijgt ds. Opvallend is het stijgend aantal langdurig zieken. Het aantal werknemers dat langer dan een jaar ziek is, steeg elf procent tegenover 2011. Een teken dat een toenemend aantal werknemers bezwijkt onder stress of burn-outs.
 
De griepepidemie heeft in januari veel bedrijven getroffen. Bijna 15 procent van de werknemers is in januari 2013 ziek geweest of 23 procent meer dan vorig jaar.
 
Bedrijven betalen niets als freelancers ziek zijn.
In tegenstelling tot bedienden met een gewaarborgd maandinkomen, hebben freelancers geen gewaarborgd maandloon. Bedrijven betalen dus niets al freelancers omwille van griep of een andere ziekte niet op een project kunnen werken.