De betekenis van kleur in je kledij
Draag je vaak dezelfde kleuren?  Weet je niet goed welke kleuren je best kan dragen tijdens het werk? En weet je welke invloed kleuren hebben op ons gemoed, denkwijze en manier waarop we overkomen?
 
Bepaalde kleuren gaan ons net versterken, andere kleuren daarentegen doen ons onzekerder overkomen.  Althans, dat zegt Sofie Reekman. Zij is freelance styliste en helpt bedrijven en freelancers bij het kiezen van de juiste kledij en kleuren voor het binnenhalen van klanten.

In een professionele omgeving kan je je dus best bewust zijn van de betekenis van kleuren en hier gebruik van maken om je persoonlijkheid te versterken.  

De meest ideale kleuren voor een zakelijke look:

- Blauw: straalt betrouwbaarheid, veiligheid en rust uit.
- Zwart: komt sterk en krachtig over.  Ook een stijlvolle kleur die makkelijk te combineren is.
- Grijs: eveneens een sobere, veilige kleur die betrouwbaarheid oproept.  Om het geheel op te frissen, kan je het combineren met een felle kleur.  Hierdoor vermijd je dat het saai zou overkomen.
- Groen: een frisse, vrolijke kleur die rust en veiligheid uitstraalt.

Kleuren die je best kan vermijden:

- Geel: Deze kleur oogt speels en trekt te veel aandacht.  
- Oranje: komt onbetrouwbaar over en kan je dus beter vermijden, tenzij als accent.
- Rood:  Afhankelijk van de situatie is rood net dé ideale kleur of dé kleur die je best vermijdt.  Rood komt agressief en intimiderend over.  In onderhandelingen en bij 1ste ontmoetingen kan je deze kleur dus best vermijden.  Als je voor een grote groep staat, gaat deze kleur je net extra kracht bijzetten en zorgt ze ervoor dat de aandacht naar jou toekomt.

Kleuren werken in op emoties.

Ook werken kleuren in op ons gemoed.  Bij een sombere grijze dag of wanneer we ons minder goed in ons vel voelen, neigen we automatisch meer naar saaie en sobere kleuren.  

Terwijl op zonnige dagen en wanneer we ons goed voelen, dragen we meer kleur.  

Durf op een grijze dag of wanneer je je minder goed voelt, een felle, vrolijke kleur te dragen.  Je zal merken dat dit je gemoed ten goede komt.

Succes!