Coworking spaces voor freelancers
Ontdekken freelancers massaal coworking places? We zijn precies nog maar net met zijn allen lekker gezellig thuis beginnen werken of we willen al terug naar buiten: mensen zien, socializen, een klankbord vinden of gewoon weer even net zoals vroeger met 2 of 4 aan een bureau gaan zitten. 

Ook om klanten te ontmoeten zijn coworking places bijzonder handig. Je klanten ontvangen in je living of vergaderen aan je eigen eettafel, lijken helemaal passe. De coworkingplaces rijzen als het ware als paddenstoelen uit de grond. Alleen in Antwerpen centrum zijn er al een 10 tal. Behoorlijk veel. Of net niet? Wellicht kun je als freelancer niet genoeg plaatsen kennen waar je zeker bent dat je andere freelancer kunt ontmoeten. 

Van thuiswerk naar freelance werk op een gemeenschappelijke plaats met collegae.

Als freelance sociale media coach werkte ik meestal van thuis uit, getuigt Nadja Desmet van Cohub.  Zoals veel freelancers ervoer ik de vele voordelen van dit home-office.  

Ik kon makkelijk switchen tussen werk en prive en met de nodige discipline lukte dat heel goed.  Mijn dagen waren heel flexibel ingevuld.  Werk en prive scheiden vond ik niet zo belangrijk, dit liep altijd door elkaar heen. Om mijn blik op de wereld open te houden en blijvend creatieve, inspiratievolle en dynamische prikkels te ontvangen, ging ik vaak enkele uren werken in koffiebars of flexplekken.  Deze ruimten zijn ideaal hiervoor, een koffie, een stopcontact en wifi, meer had ik niet nodig.

Maar na verloop van tijd wilde Nadja haar klanten niet altijd meer in haar living blijven ontvangen. Ook vergaderingen organiseren was voor haar niet altijd evident. Werken in een coworking place is dan een mooi alternatief. 

Bij coworking draait het om het delen van kennis, ervaring en niet om het huren van stoelen of tafels.

Het is een misvatting dat coworking draait om het huren van een stoel en een bureau in een gemeenschappelijk pand, stelt Kurt Goossens van BurooZ uit Antwerpen. Coworking heeft alles te maken met de gemeenschap, de mensen die je ontmoet, het kunnen delen van kennis, het uitwisselen van ervaringen, samen projecten doen en sneller je zaak opstarten.

Ik wil freelancers en starters helpen vermijden dat zij dezelfde fouten maken dan die ik vroeger gemaakt heb. Komen werken in een coworking place helpt je dus je leertraject te verkorten en dus geld te besparen net omdat je met collega freelancers kunt praten en overleggen. Nog bijzonder interessant kan zo bijvoorbeeld een brainstormingslunch zijn. Coworkers lunchen dan samen en bespreken een bepaald thema. Dat kan gaan van het zetten van prijzen, het bewaken van je grenzen, het stellen van eigen doelen. Tijdens de lunch kan dan iedereen zijn eigen inzichten geven om zo de andere freelancers te inspireren.

Nog volgens Goossens leer je in een coworkingplace makkelijker discipline aan omdat je mensen ziet werken. Wie van thuis uit werkt, heeft veel afleiding. En er zijn altijd wel leukere dingen te doen dan te werken. Maar net omdat je mensen geconcentreerd bezig ziet, ga je zelf ook aan de slag. Het is volgens Goossens niet de eerste keer dat hij van coworkers hoort vertellen dat men in een coworkingplace op 1 dag even veel werk kan verrichten dan thuis op 2 dagen.

Ook bij Likebirds horen we een gelijkaardig  verhaal. Freelancers komen bij LikeBirds om verschillende redenen, voor het productieve werkritme, voor de creatieve en professionele insteek, om tussen andere smart en  ambitious people te vertoeven,... en ook omdat het veel plezanter is dan alleen werken. De idee van coworking places is dat je met zijn allen werkt op een gemeenschappelijke plek en dat je de kosten deelt. Daar bovenop krijg je heel veel gezelligheid, een professionele omgeving om potentiele klanten te ontvangen en een boel leuke collega coworkers er boven op.

Wat krijg je in een coworking place?

In het pakket van de coworkingplaces is meestal opgenomen:

1. huur van je werkruimte volgens de afgesproken dagen. Dit kan varieren vanaf 1 dag per week tot 7 dagen op 7 en 24 op 24 uur,
2. gebruik van alle faciliteiten en ruimtes. Je krijgt een bureau en tafel. Er is wifi voorzien, je kunt printen en scannen, 
3. je persoonlijk verbruik (verwarming, water),
4. onderhoud van je bureau en alle gemeenschappelijke ruimtes,
5. je hebt ook de mogelijkheid om gasten te ontvangen in een vergaderzaal,
6. water en koffie voor jezelf en je bezoekers.

Tarieven van coworking places.

De tarieven van coworking places varieren van coworking place tot coworking place. 
Meestal kan je gratis 1 keer tot een week komen uitproberen. Ben je overtuigd dan kun je in functie van je eigen behoefte beslissen of je elke dag, een paar dagen per week of gewoon af en toe naar je coworkingplace wil gaan. De tarieven beginnen bij de meeste vanaf 175 euro per maand exclusief btw. De hoogste tarieven die we tegenkwamen waren 450 euro per maand. Wie een eigen werkplek wil, betaalt soms een surplus.

Bij sommige coworking places krijg je al dan niet zonder meerprijs een eigen kastje (locker). Bij een aantal zijn er geen opbergmogelijkheden voor kaften voorzien.
De contractformules zijn op maat van wat je zelf wil. Zo zijn er soms beurtenkaarten, maandcontracten, 3 maandcontracten tot jaarcontracten waarbij, je kunt het al raden, freelancers die een jaarcontract nemen in verhouding minder betalen dan iemand die betaalt met een beurtenkaart. Voor starters gelden soms lagere tarieven.

Coworkingplaces in Antwerpen.

1. Clubhouse  - Groeningenlei 16  - 2550 Kontich - tel: 03 457 57 77 
2. Humgy Coworking - Meirbrug 1 / IJzerenpoortkaai 3  - 2000 Antwerpen - tel: 0495 76 41 76
3. Het Bolwerk - Vestinglaan 55 - 2650 Edegem - tel: 0483 38 88 58
4. K85 - Kloosterstraat 85 - 2180 Ekeren  tel: 0478 27 15 18
5. DOTS - Van Dornestraat 198 - 2100 Deurne  tel: 03 369 08 98

Coworkingplaces in West-Vlaanderen.

Cohub - Sint-janstraat 185 - 8700 Tielt  tel: 0486 74 19 64  

Coworkingplaces in Oost-Vlaanderen.

1. Ajuinlei1 - 9000 Gent  tel: 09 269 52 11
2. Likebirds - Gasmeterlaan 107  9000 Gent  tel: 0476 856 848
3.      ShareSpace - Bomastraat 16 9000 Gent  tel: 0477 178 390 
4.      Officebox - Koning Leopold II laan 12 9000 Gent  tel: 09 247 47 74
5.      Gunpowder & Smoke - Ottogracht 42 9000 Gent tel: 0474 85 36 27 
6.      CoworkingSpaceTOFFICE - Kieldrechtse Baan 57 9130 Verrebroek tel: 03 303 71 77