Betaal jij je bediende ook 12 weken om niet te werken?
56 weken salaris betalen voor een bediende die 44 weken werkt. Vindt u dat normaal? Dat was de vraag die een zaakvoerder me stelde die tegenwoordig bijna uitsluitend nog freelancers inhuurt. 

“Hmm, als u het zo vraagt, heb ik de neiging om neen te zeggen”, antwoordde ik. De man glimlachte even. Toch is het normaal hoor, ging hij verder. Althans, men vindt het normaal hier. Want wie een bediende aanwerft betaalt doorgaans 56 weken salaris terwijl de bediende 44 weken werkt. 

Wat u als werkgever voor bediendes betaalt zonder compensatie:

En dan hen heb ik het nog niet over de vele snipperuren en minuten die op kosten van het bedrijf genomen mogen worden. Ik moet even naar de tandarts tijdens de kantooruren, ik heb in de file gestaan om op mijn werk te komen, de trein had vertraging,… Wettelijk gezien mag ik als werkgever zelfs niet eisen dat men deze tijd later inhaalt. 

Van die 52 weken per jaar is een werknemer gemiddeld 10 dagen (of 2 werkweken) ziek. Reken hier ook nog eens de 20 werkdagen (of 4 werkweken) betaalde vakantie bij en 10 betaalde feestdagen, dan komt men al snel tot een werkjaar van 44 weken terwijl de werkgever 52 weken + 13demaand + dubbel vakantiegeld dus ruim 56 weken betaalt. En op kantoor geeft de helft toe dat zij minstens 1 uur per dag zit te lanterfanten (facebooken en prutsen op kosten van de baas. 

Uurtje factuurtje.

“Als ik een freelance medewerker inhuur, betaal ik enkel de werkelijk gepresteerde uren of een projectprijs”, zei de man. “Is het project afgelopen, dan stopt het contract zonder opzegvergoeding. Dat is misschien qua uurtarief dan wel een paar euro’s duurder maar de flexibiliteit die ik hiervoor terugkrijg is mij veel waard.”