5 cv-tips om je kans op een freelance job te vergroten
Als freelancer neem je zelf de regie van je loopbaan in handen. Je reageert op freelance jobs die voor jou interessant zijn qua opdracht, periode en duur. Om jezelf te onderscheiden, ga je een cv maken waarmee je bewijst dat jij de juiste persoon bent voor de job. Aangezien er meestal veel reacties binnenkomen op een job, vergroten onderstaande tips jouw kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Maak een goed basis-cv
Een basis-cv, ook wel moeder-cv genoemd, is een document waarin je je werkervaring omschrijft, je genoten opleidingen, gevolgde cursussen en trainingen en al je vaardigheden en eigenschappen. Dit document is uitgebreider dan een doorsnee cv. Let op: het basis-cv dient alleen ter naslagwerk en wordt niet verstuurd.

Zodra je het basis-cv gereed hebt, haal je voor elke freelance job waarop je wilt reageren alle relevanten onderdelen hieruit. Deze verwerk je in een nieuw cv. Het voordeel hiervan is dat je altijd snel een cv levert dat toegespitst is op de job.

Kwantificeer resultaten en prestaties
Een freelance job heeft een vastgesteld begin en eind. Vaak moet je bepaalde doelen behalen binnen tijd en budget. Bij het omschrijven van je werkervaring is het zaak om dit zo concreet mogelijk te doen. Kwantificeer de resultaten die je hebt behaald en de prestaties die je hebt geleverd. Percentages en getallen doen het altijd goed op een cv. Benoem bijvoorbeeld dat je in je vorige job 15% meer omzet hebt behaald.

Reageer terstond op een freelance job
Zoek bij het reageren op een job naar de juiste balans. Te snel reageren kan fouten opleveren in je cv of motivatiebrief en als je te laat reageert, gaat de job wellicht aan jouw neus voorbij. Het beste reageer je binnen enkele dagen zodra een job online wordt gezet. Recruiters zijn geneigd om in de eerste week al geschikte kandidaten uit te nodigen. Net te laat de job gezien? Uiteraard kun je altijd even telefonisch contact opnemen om te informeren of ze al een keus hebben gemaakt of dat je alsnog jouw cv kunt toesturen.

Verstuur je curriculum vitae zo vroeg mogelijk
Dagelijks ontvangen recruiters en potentiele opdrachtgevers tientallen mails en stroomt hun mailbox met een rap tempo vol. Het zou jammer zijn als jouw reactie wordt bedolven door mails van anderen. Dit kun je voorkomen door je curriculum vitae zo vroeg mogelijk te versturen. Tussen 6 en 10 uur s ochtends is een perfecte tijd. Ook al zie je s avonds laat een interessante job, wacht tot de volgende morgen om jouw cv te versturen.

Check je online aanwezigheid
Sociale media zijn niet meer weg te denken in ons leven. Fijn als je vakantiefotos met vrienden wilt delen, maar hetgeen je op internet plaats kan ook door andere ogen bekeken worden. Recruiters zoeken meer en meer naar achtergrondinformatie van potentiele kandidaten. Onder andere Google, LinkedIn, Facebook en Instagram zijn hiervoor ideale kanalen. Controleer goed welke content je openbaar plaatst en ga voorzichtig om met de inhoud die je online zet.