2015 moet beter worden voor freelancers. 2014 was een slechter jaar
De verwachtingen van 2014 werden voor veel freelancers niet ingelost. Vorig jaar dacht bijna twee derde van de freelancers dat zij in 2014 meer zouden verdienen en schatte slechts 9% in dat hun omzet zou dalen.

Wat blijkt: ruim 26% (en niet 9%) van de freelancers verdienden in 2014 minder dan in 2013 en slechts 48% (en niet 68%) verdienden meer, bij 26% was de omzet nagenoeg dezelfde.Dat zegt Freelancenetwork.be op basis van een online en telefonisch onderzoek waaraan 777 freelancers deelnamen. De site deed het onderzoek voor het 3de jaar op rij.
 
Voorzichtig voor 2015.
Freelancers zijn voor 2015 enorm voorzichtig in hun verwachtingen. 58% denkt meer te gaan verdienen, 32% denkt evenveel te gaan verdienen en 10% vermoedt dat ze volgend jaar minder zullen verdienen. 

In vergelijking met andere jaren liggen de verwachtingen lager. 58% tegenover 68% in 2013. 
 
Freelance tarieven stijgen amper.
De mindere verwachtingen en het minder jaar blijken ook uit de intentie om het uurtarief of dagtarief te verhogen. 16% van de freelancers zal volgend jaar voor alle klanten een prijsstijging doorvoeren, 

36% doet dit alleen voor nieuwe klanten terwijl de bestaande klanten even veel blijven betalen.  47% van de freelancers wijzigt zijn tarieven niet.

Dit betekent dat heel wat freelancers, net zoals werknemers, een indexsprong slikken. Het positieve is wel dat de freelancers nog vrij hun tarief kunnen bepalen en indien zij dit verkocht krijgen aan hun klanten alsnog een prijsstijging kunnen doorvoeren. 

Verwachtingen van freelancers per functie.

Het zijn vooral It’ers en freelancers die financiële ondersteuning bieden, die het meest somber zijn ingesteld voor 2015. Technische freelancers (ingenieurs, technisch tekenaars, monteurs, …), copywriters en vertalers en freelancers die personeelsdiensten versterken, verwachten een gelijkaardig jaar dan 2014.

Freelancers in marketing ondersteuning & sales, trainers & lesgevers en freelancers in administratie verwachten volgend jaar meer te gaan verdienen dan in 2014.

Webdesigners blijven net zoals vorig jaar super positief.