Je werkt al veel langer met freelancers dan je vermoedt


Ik ben er bijna zeker van dat jouw bedijf zonder het te weten al met freelancers heeft gewerkt. Freelancers outen zich doorgaans niet als freelancer.Waarom zouden ze? Als opdrachtgever ga je niemand een opdracht geven omdat hij een freelancer is. Neen, je geeft een freelncer een opdracht omdat je gelooft in zijn competenties, omdat hij jou begrijpt en omwille van de persoonlijke klik.

 • Misschien heb je ooit naar een vertaalbureau gebeld en werkt de vertaler alleen als zelfstandige, als freelancer dus.
 • Of geef je maandelijks aanpassingen aan een webdesignbureau door en kent u de designer persoonlijk heel goed. Maar dat hij een zelfstandige freelancer is, dat heeft hij nog nooit verteld.
 • Ook je externe boekhouder kan perfect een freelancer zijn. Je komt er 1 keer per maand op kantoor. Maar het is heel goed mogelijk dat hij 1 of 2 dagen per week bij een van zijn klanten gaat werken.


Voorkeur om met freelancers te werken groeit.


Ondanks de grote werkloosheidscijfers, zien we dat bedrijven vandaag meer en meer een voorkeur krijgen om met freelancers te gaan werken.

Hier zijn zowel versterkende krachten bij bedrijven (opdrachtgevers) als bij de dienstverstrekkers (freelancers) zelf.

 • De overheid wil personeel langer aan bedrijven binden. Lees: de overheid wil niet altijd meer financieel opdraaien voor momenten waarop er geen werk is.
  • denk maar aan het eenheidsstatuut met gelijke opzeggingstermijnen voor arbeiders en bedienden,
  • het gewaarborgd maandloon voor arbeiders,
  • het gewaarborgd 2 maandloon bij ziekte, …)
  • het gemotiveerd ontslag
 • Interimkantoren zijn werving- en selectiekantoren geworden waardoor zij vaak minder aanbod hebben van kandidaten die kort lopende projecten willen uitvoeren.
 • Interimarissen zijn eigenlijk op zoek naar een job met optie vast, net iets wat voor sommige projecten niet haalbaar is.
 • Het aanbod van freelancers stijgt. Heel wat werknemers willen een andere invulling geven aan hun carrière en zien in het werken als freelancer een mogelijkheid om hun droom waar te maken.
 • Bedrijven zelf willen flexibeler inzetbaar personeel. Zij willen alleen betalen voor iemand op momenten dat zij die zelf echt nodig nodig.
 • Bedrijven vinden het fantastisch dat er nog medewerkers als freelancers zijn die wel geloven in het opbouwen van een fulltime inkomen door voor meerdere opdrachtgevers te werken.
 • Bedrijven beginnen te begrijpen dat freelancers inschakelen vaak voordeliger kan zijn net omdat zij een totaal andere kostenstructuur hebben dan bedrijven met personeel. Zij hoeven geen kantoor te huren of personeel te betalen.
 • Bedrijven beginnen ook te begrijpen dat interimarissen inschakelen niet altijd goedkoper is omwille van mogelijk verdoken kosten. Denk maar aan de maaltijdcheques, gewaarborgd maandloon, …


Waar worden freelancers gezocht?

Freelancers vinden hun klanten in de eerste plaats via hun eigen netwerk, zo blijkt uit tal van studies.

Tegelijk zijn er heel wat bedrijven die met freelancers in contact willen komen maar hen vandaag moeilijk vinden. Voor hen kan een freelance website als Freelancenetwork.be een oplossing zijn.

Het makkelijke aan een website is dat je in de database een selectie kunt maken op functie en regio en je freelance opdracht direct naar de freelancers kunt toesturen via e-mail.

Daarna nemen de freelancers rechtstreeks contact op zonder tussenkomst van de website. Als het tot een samenwerking komt, dan factureert de freelancer de opdrachtgever rechtstreeks zonder dat er commissie aan Freelancenetwork betaald hoeft te worden.

Freelancenetwork kan de diensten voor opdrachtgevers gratis aanbieden omdat freelancers zelf een bijdrage betalen om toegang te krijgen tot de adressen van opdrachtgevers.Deze site gebruikt cookiesIk snap het