Is een freelancer nu goedkoper of duurder dan een bediende of interimaris?

Heel wat bedrijven denken ten onrechte dat een freelancer per definitie een dure vogel is. Dit hoeft niet waar te zijn.Het grote voordeel van werken met een freelancer is dat bedrijven minder betalen voor een freelancer dan een bediende als beide eenzelfde netto uurtarief wensen. Het voordeel in tarief tussen een freelancer en interimaris is nog groter in het voordeel van de freelancer.

We vonden het loonbriefje van Maria op Job@ en deden dan de berekening voor de freelancer.

Maria verdient 1.326 euro netto. Zij betaalt 13,07% RSZ bijdragen als werknemer en 465 euro aan belastingen. Op haar brutoloon betaalt haar werkgever nog eens 33% werkgevers RSZ-bijdragen. Met andere woorden: om Maria 1.326 euro netto te laten verdienen, betaalt het bedrijf 2.781 euro.Stel dat je tijdelijk een freelancer wil inhuren en die zou hetzelfde nettoloon als Maria willen verdienen, dan bedraagt het factuur van die freelancer 2.350 euro per maand maw 431 euro minder. Hoe komt dit?

De verklaring ligt niet bij de belastingen. Of je nu bediende, arbeider, ambtenaar of zelfstandige bent, de belastingschalen zijn voor iedereen dezelfde.

De verklaring ligt wel in de verschillende tarieven voor RSZ-bijdragen die een freelancer (zelfstandige) betaalt en die bedienden en werkgevers betalen.

De RSZ-bijdragen voor zelfstandigen bedragen gemiddeld 25% (22% RSZ bijdragen plus gemiddeld 3% kosten). De bediende daarentegen betaalt 13,07% RSZ bijdragen plus 33% werkgevers RSZ.

De freelancer heeft uiteraard geen vakantiegeld en geen dertiende maand. De freelancer geniet evenmin van een gewaarborgd maandloon.


In de veronderstelling dat het gewenste netto uurtarief van een bediende en zelfstandige freelancer hetzelfde is, betaalt u als opdrachtgever of werkgever uiteindelijk minder aan de freelancer.

Het verschil in kostprijs tussen een freelancer en interimaris.

Stel dat Maria ziek valt en u zoekt als bedrijf iemand om Maria te vervangen dan kunt u de tarieven vergelijken van een freelancer en een interimkantoor.

Stel dat u 2 personen vindt, één zelfstandige en één via het interimkantoor die elk qua netto salaris dezelfde wensen hebben. Hun gezinssituatie is net dezelfde als die van Maria, dus men betaalt evenveel belastingen.

U betaalt dan voor de freelancer 2.350 euro per maand. Voor de interimaris betaalt u 2.094 euro (het brutoloon van Maria) vermenigvuldigd met de interimcoëfficient. Een tarief tussen 1,8 en 2,2. Bij een coëfficient van 2 betaalt u dus 4.188 euro.Deze site gebruikt cookiesIk snap het