Is een freelancer wel een ZZP zelfstandige zonder personeel en omgekeerd?opencoffee5Hoewel we de term freelancer en ZZP vandaag te pas en te onpas door mekaar gebruiken, toch kunnen er grote verschillen tussen de 2 benamingen zijn.

Hoe omschrijf je de diensten van een freelancer het beste? Verwijs je naar jezelf als freelancer of kies je eerder voor de gangbare Nederlandse benaming ZZP, een zelfstandige zonder personeel?

Hoewel de term ZZP op zich minder bekend is in Vlaanderen begrijpt wellicht iedereen waarvoor hij staat als je er aan toevoegt dat je een zelfstandige zonder personeel bent. De nadruk ligt hier op de manier waarop je werkt in combinatie met het statuut: je bent een zelfstandige en je kiest er voor om geen personeel aan te werven.

Bij de term freelancer ligt de nadruk minder op het statuut. Wij denken bij freelancer doorgaans aan iemand die tijdelijke projecten voor meerdere klanten heeft, al dan niet tegelijk. Dat die freelancer zonder personeel werkt, is ondertussen bij de meeste mensen al doorgedrongen. Maar onder welk statuut die freelancer werkt, dat is vaak heel wat minder duidelijk.

Is de focus qua functie van freelancers beperkter?


Bij freelance werk denk ik in eerste instantie vooral aan kantoor gerelateerd werk of werk dat je met de computer kunt doen. Vb: websites maken, teksten schrijven, logo ontwerpen, telefoneren, enz.

De term ZZP, een zelfstandige zonder personeel is voor mij veel breder. Hier vallen ook bijvoorbeeld zelfstandige slagers onder die geen personeel in dienst hebben, schilders, kappers, taxichauffeurs, etc

Waar ligt de nuance tussen ZZP en freelancer?


Wie morgen naar een advocatenkantoor stapt en daar zijn zaak uitlegt aan de advocaat die geen personeel in dienst heeft, zal wellicht nooit denken dat deze advocaat een ZZP of freelancer is.

Er wordt misschien wel gezegd dat advocaten zelfstandigen zijn zonder er de term ZZP bij te betrekken.

Als diezelfde advocaat 3 maanden bij een multinational gaat werken om daar contracten op te stellen, dan wordt die link met ZZP of freelancer weer wel sneller gelegd.
Was de zanger Eddy Wally een freelancer of een zelfstandige zonder personeel?

Of wie van de 2 dames op de foto is een freelancer en welke is de zelfstandige zonder personeel?

En wat met de factuur van de freelancer?


Die freelancer kan vandaag zowel een zelfstandige als een interimaris zijn. In beide gevallen krijgt de opdrachtgever een factuur voor de prestaties maar de verschillen zijn groot.

De boodschap is wel dezelfde: gelieve te betalen.

Maar de verhoudingen tussen de mensen in het proces liggen anders. De interim freelancer krijgt van het interimkantoor, net zoals een werknemer, een nettosalaris. Het interimkantoor zal als werkgever werkgeversbijdragen betalen, geld storten voor pensioenopbouw, vakantiegeld en eindejaarspremie.

De interimaris werkt bovendien onder leiding, toezicht en gezag want dit is nu eigen aan de interimwetgeving. Als opdrachtgever-werkgever blijf jij verantwoordelijk voor het werk van de freelancer die interimaris is. Ben je als opdrachtgever niet tevreden, dan betaal je wellicht de factuur niet aan het interimkantoor maar de freelancer interimaris krijgt sowieso zijn geld. De interimaris loopt geen enkel risico.

De zelfstandige freelancer betaalt zijn sociale bijdragen zelf. In zijn sociale bijdragen zit geen vakantiegeld of eindejaarspremie vervat. Hij draagt minder af voor pensioen waardoor hij later ook veel minder pensioen krijgt dan zijn collega freelancer op interimbasis. Hij betaalt niet voor vakantiegeld of een eindjejaarspremie en krijgt die dan ook niet. Ben jij als opdrachtgever niet tevreden, dan betaal je de factuur niet en ga je naar de rechter. De zelfstandige kan op zijn centen wachten.
De opdrachtgever is bij een interimaris

Van werkgever naar klant


Het gevolg van de andere relatie blijkt vaak ook uit de benaming van de opdrachtgever. De zelfstandige freelancer zal zijn opdrachtgever vaak als klant benoemen.

Ook de interimaris freelancer kan zijn interimkantoor zijn klant noemen maar voor de wet is het interimkantoor zijn werkgever.

Suggesties voor een goede definitie


Heb je zelf suggesties hoe we meer duidelijkheid kunnen brengen in het begrip freelancer of heb je een idee voor een goede afgebakende naam, neem dan even contact met me op.


   
     

04lowkopie

Verschillen en gelijkenissen tussen freelancers en interimarissen

Zijn er grote verschillen in werken met een freelancer of werken met een interimaris? Met een freelancer werken is op zich even eenvoudig als een interimkantoor inschakelen. Je hebt geen HR-administratie en van
watfreelancerswillen

3 redenen waarom mensen willen freelancen

Wat zijn de belangrijkste redenen waarom mensen willen freelancen? Meer vrijheid, interessantere jobs en jezelf kunnen specialiseren waarin je goed bent en graag doet. Rijk worden is voor de meeste freelancers
qsd56q

Geen nieuw statuut voor freelancers of toch wel?

Freelancers moeten beter beschermd worden maar een apart statuut komt er voorlopig niet. Dat zegt federaal minister voor werk Kris Peters op Nextconomy. Er is een verschuiving van job naar taak, stelt Peete
springplank

Werklozen kunnen ook freelancer worden via de Springplank van VDAB

Wie als werkloze een uitkering geniet en wil uittesten of freelancen iets voor hem kan betekenen, kan opstarten zonder zijn uitkering te verliezen. Het systeem noemt Springplank naar zelfstandige en je kunt e
thuiskantoor-1024x470

Freelancers neem een foto van je thuiskantoor

Freelancers wordt aangeraden een foto van hun thuiskantoor te nemen en achter te laten bij hun boekhouder. Dat werd verteld op een SBB seminarie. Belastingcontroles gebeuren vaak op het kantoor van de boekhoude
images/TemplatFB-TW-LIBlog22

Infosessies starten als freelancer en het zelfstandige statuut

Starten als freelancer. Hoe doe je dit qua administratieve formaliteiten en statuut. Acerta en Freelancenetwork.be organiseren gratis infosessies over het zelfstandige statuut. Wie als freelancer wil starten
20180115Michel

Wie als freelancer start zet alles eerst op een rij met VDAB loopbaancheques

Hoe vermijd je dat je belangrijke zaken bij de opstart van je freelance loopbaan over het hoofd ziet? Met loopbaanbegeleiding van VDAB, zo blijkt want in 4 uur tijd krijg je een schat aan informatie over freela
20171212_105629

Ben je zelfstandige freelancer? Vergeet dan de aanpassing van je sociale bijdragen niet

Je sociaal verzekeringsfonds kent jouw salaris voor 2017 nog niet. Je betaalde sociale bijdragen voor dit jaar zijn daarom gebaseerd op een geschat inkomen rekening houdend met je inkomsten van 2014. Bel daa

 
     1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  
Deze site gebruikt cookiesIk snap het