Ben je zelfstandige freelancer? Vergeet dan de aanpassing van je sociale bijdragen niet20171212_105629Je sociaal verzekeringsfonds kent jouw salaris voor 2017 nog niet. Je betaalde sociale bijdragen voor dit jaar zijn daarom gebaseerd op een geschat inkomen rekening houdend met je inkomsten van 2014.

Bel daarom nog voor het einde van dit jaar naar je Acerta, Xerius, Multipen of Zenito voor een update adviseert Wim Hellemans van SBB Accountants Adviseurs.

Bel nu al je daadwerkelijk inkomen door

Het inkomen dat je als zelfstandige uit de zaak haalt, geef je pas volgend jaar in juni of oktober aan de fiscus door. De fiscus licht daarna pas het sociaal verzekeringsfonds in zodat zij jou een betaalverzoek kunnen sturen voor de definitieve sociale bijdragen op je inkomsten van 2017.

In principe betaal je dan in 2018 of in 2019 de afrekening van de bijdragen voor 2017 (of je krijgt terug). Deze betaalde bijdragen kun je dan pas in je fiscale aangifte van 2018 aftrekken.

Een voorbeeld

Jouw voorlopige bijdragen van 2017, berekend op uw inkomen van 2014, bedragen 800 euro per kwartaal. Deze bijdrage stemt overeen met een inkomen van ongeveer 15.000 euro.

Je checkt in december je rekening en merkt dat je 30.000 euro inkomen uit je zaak hebt opgenomen. Met andere woorden, je hebt veel te weinig sociale bijdragen betaald.

Wie niets doet, zal maw 800 euro per kwartaal (of 3.200 euro per jaar) te weinig betaald hebben. De rekening hiervoor komt tegen eind 2018.

Wie slim is, betaalt deze 3.200 euro nog in 2017.

Minder belastingen betalen

De sociale bijdragen zijn sowieso verplicht om betaald te worden. Door je bijdragen nog voor 31 december 2017 te betalen, zal je in 2018 zelf minder personenbelasting moeten betalen omdat de sociale bijdragen volledig aftrekbaar zijn.

Het uitstellen van de betalingen heeft weinig zin. Als je de bijdrage niet in 2017 betaalt, dan ga je volgend jaar meer belastingen (tot 1.600 euro als je in de belastingschijf van 50% valt) moeten betalen en je moet ook nog eens de te weinig betaalde sociale bijdragen betalen.

Hoe ga je te werk?

Omdat je wellicht zelf het geld uit je zaak hebt genomen, kun je makkelijk op je eigen private-rekening nakijken hoeveel salaris je opgenomen hebt.

Bel naar je sociaal verzekeringsfonds en vraag naar het geschat inkomen waarop zij jouw sociale bijdragen hebben berekend.

* Is jouw werkelijk salaris hoger dan het geschat salaris, dan heb je er alle voordeel bij om bij te betalen.
* Is jouw werkelijk salaris lager dan het geschat salaris, dan krijg je zelfs een deel van de te veel betaalde bijdragen terug.

Je sociaal verzekeringsfonds kan nav je telefoon direct een aanpassing doorvoeren en jou een nieuw betaalverzoek toesturen.

Het te betalen saldo moet voor 22 december op de rekening van het sociaal verzekeringsfonds toegekomen zijn. Je vermeldt best bij de commentaar je nationaal nummer en BIJSTORTING inkomen 2017.

   
     

Melle-Idee-kids-768x512

Coworking spaces - mensen zien werken doet werken

Hoe zorg je er als freelancer voor dat je gedisciplineerd blijft werken? Door te gaan samenzitten met andere mensen die werken. Mensen zien werken is een enorm goede inspiratiebron om zelf te blijven werken
ziekte-bij-freelancers

Meer geld bij ziekte voor zelfstandige freelancers

Op 1 juli zijn de ziektevergoedingen verhoogd en is de carenzdag afgeschaft. Val je als zelfstandige langdurig ziek, dan ga je best meteen naar de dokter en verwittig je het ziekenfonds. Vergoeding tussen de
paige-cody-1153560-unsplash - kopie

Zet jezelf meer in de kijker met een interview op FreelanceNetwork

Waarom ben jij als freelancer gestart? Zou je opnieuw voor een freelance carrière kiezen? Welke tips kun jij aan andere freelancers geven? Zet jezelf in de kijker via de freelance interviews op Freelance
km-vergoeding-2019

Nieuwe kilometervergoeding vanaf 1 juli 2019

Vanaf 1 juli stijgt de kilometervergoeding voor beroepsmatig gebruik van een voertuig naar 0,3653 euro per kilometer, of met minder dan een cent per kilometer. Die vergoeding is het resultaat van een behoor
lizyautocopy

Freelancers krijgen toegang tot flexibelere leasing via Lizy

Hoe combineer je als freelancer korter lopende projecten met flexibele goedkope leasing? Lizy vond de oplossing. Het online leasing platform combineert de levering van goedkopere auto's binnen de 2 weken met co
tim-van-der-kuip-1403210-unsplash - kopie

Wat is het verschil tussen een freelancer en een zelfstandige ?

Wanneer ben je een freelancer of zelfstandige? En wat is het verschil met een zelfstandige zonder personeel (zzp)? De begrippen worden vaak door mekaar gebruikt waardoor het lijkt dat het synoniemen zijn. Maar
austin-distel-1590560-unsplash - kopie

Freelancer worden... De eerste administratieve stappen

Wie wil gaan freelancen, staat er in het begin vooral alleen voor. Een sollicitant reageert op een job en als hij wordt aangeworven, begint hij te werken. Alle papierwerk doet iemand anders voor hem: het contra
helloquence-61189-unsplash

Workshops BTW en PB

Is voor jou als zelfstandige, freelancer, of vrij beroeper de kwartaalaangifte BTW ook elke keer een gedoe met je boekhouder?Schrik je ook telkens als je factuur krijgt?En straks ook nog eens hetzelfde verhaal

 
     1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  
Deze site gebruikt cookiesIk snap het