Tips voor succesvol projectmanagementKluwer_projectmanagement_smallJe werkt dagelijks of ad hoc mee aan een aantal projecten? Je doet je uiterste best om het gewenste resultaat en de krappe deadline te halen.

Toch gaan jouw projecten soms serieus over tijd. Of swingen de kosten de pan uit. Of is de kwaliteit niet wat je voor ogen had.

Was het project te ambitieus of is de mislukking te wijten aan een gebrekkige (plannings)methode? Ontdek hier alvast enkele tips om jouw toekomstige projecten tot een goed einde te brengen.

Veel gemaakte fouten


1 Te weinig communiceren

Gebrek aan duidelijke en regelmatige communicatie is vaak 1 van de belangrijkste redenen voor het mislukken van een project.

Er bestaat geen excuus voor het niet communiceren met je stakeholders en teamleden. Ook al valt er niets te zeggen, vertel hen dat dan ook.

Regelmatige projectvergaderingen en updates zijn de sleutel om iedereen op het juiste spoor te houden en het project vooruit te sturen.


2. Geen feedback vragen/geven

Voor een projectmanager is het belangrijk om regelmatig betrouwbare feedback te geven en te ontvangen.

Feedback is een krachtig hulpmiddel dat vaak niet genoeg gebruikt wordt. Het kan gebruikt worden om teamleden te motiveren, bij te dragen aan hun persoonlijke ontwikkeling en om problemen bloot te leggen of op te lossen. Frequente, eerlijke en relevante feedback helpt om de open communicatie te bevorderen.


3. Blindelings vertrouwen op de projectmethode

Prince2, Agile, PMI, Scrum, etc methodes bij de vleet. Maar ze zijn niet de heilige graal. Ze zijn wel een hulpmiddel om jouw projectplanning tot leven te brengen.

Implementeer ze niet blindelings, maar pas ze wel aan aan uw projectomgeving, de complexiteit, het belang, enz


Succeselementen voor een project


1. Omring je met het beste team

Selecteer jij jouw teamleden op basis van beschikbaarheid of op basis van hun skills, hun kennis en hun ervaring? Maar al te vaak worden teamleden gekozen omdat ze gewoon beschikbaar zijn of zich kunnen vrijmaken.

Als je het succes van jouw project wilt verzekeren, kies dan voor de juiste mensen die in staat zijn om de projectverwachtingen in te lossen.


2.Ga ver genoeg in het verzamelen van requirements

Veel projecten beginnen met een korte en strikte lijst van requirements, om later tot de vaststelling te komen dat de werkelijke behoeften niet werden omschreven of verkeerd werden begrepen.

Zorg ervoor dat jij de business goed begrijpt, want anders riskeer je zaken te missen waar je geen weet van had. Je wil immers een project opleveren dat de business verwachtingen inlost. Hoe je dat doet? Door vragen te stellen, veel vragen te stellen, zelfs de domme vragen.


3. Volg het project management proces

Omschrijf aan het begin van jouw project een duidelijk te volgen stappenplan of proces. Het helpt om jouw teamleden gemotiveerd te houden en ze weten hoever het is tot aan de finish. Een projectplan kunnen we opdelen in 5 grote fases:
a) Initieren
b) Plannen
c) Uitvoeren
d) Monitoren
e) Afsluiten

Het is belangrijk dat jij zelf aangeeft wat er in elke fase moet gebeuren, de volgorde en de milestones. Met de juiste planning, communicatie en monitoring zal alles een stuk soepeler lopen en het risico om over tijd of over budget te gaan zal hierdoor sterk gereduceerd worden.

Op zoek naar meer tips en technieken om de basis van projectmanagement onder de knie te krijgen? Ontdek de praktijkgerichte projectmanagement opleidingen van Kluwer Opleidingen op hun website.

   
     

een-freelancer-is

Om deze 3 redenen schakelen bedrijven een freelancer in

Met een freelancer combineer je de flexibiliteit van een interimaris, de ervaring van een vakman en de inzet van een zelfstandige in 1 persoon. Een zelfstandige inschakelen op piekmomenten, dat ik daar ze
Kluwer_projectmanagement_small

Tips voor succesvol projectmanagement

Je werkt dagelijks of ad hoc mee aan een aantal projecten? Je doet je uiterste best om het gewenste resultaat en de krappe deadline te halen. Toch gaan jouw projecten soms serieus over tijd. Of swingen de k
sociaalverzekeringsfondsen

Niet tevreden van je sociaal verzekeringsfonds stap dan voor 30 juni over

Wil je als freelancer veranderen van sociaal verzekeringsfonds, dan moet je voor 30 juni overstappen om vanaf 1 januari 2018 aangesloten te zijn bij een ander sociaal verzekeringsfonds naar keuze. Anders moet j
schade

Schade aan de klant door freelancer: wie gaat dat betalen?

Stel dat jij als freelancer of je zelfstandige medewerker bij het uitvoeren van een project bij je klant schade toebrengt, wie gaat die dan betalen? Je klant, jezelf of je zelfstandige medewerker? We lichten
freelance-nultarief

Een minimum uurtarief voor freelancers

Hoe laag mogen freelance tarieven gaan? Is het tijd voor een minimum uurtarief voor zelfstandige freelancers om te vermijden dat bedrijven freelancers gaan uitbuiten? En als er een minimum uurtarief komt, ho
freelance-abc

Freelance abc. Wat is freelance werken

Freelance werken is een vorm van het nieuwe werken. Het betekent dat je jezelf als uitvoerder van werk flexibel op de arbeidsmarkt aanbiedt in functie van de opdrachten. Doorgaans gaat het om werk van bepaalde
freelancers-per-postcode-gemeente

Welke freelancers zijn er zoal in jouw stad of gemeente

Heb je altijd al willen weten hoeveel freelancers er in jouw stad of gemeente actief zijn? Freelancenetwork.be heeft nu een zoekfunctie op stad of postcode waardoor je met 1 klik op de knop een overzicht krijgt
vrolijkpaasfeest4-freelancenetwork

Geen betaalde paasmaandag voor freelancers

Terwijl werknemers op paasmaandag van een betaalde feestdag genieten, verdienen freelancers op die dag niets. Maar we zijn niet minder blij, klinkt het. Geen werk, geen salaris Paasmaandag is niet de enig

 
     1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  
Deze site gebruikt cookiesIk snap het