Tips voor succesvol projectmanagementKluwer_projectmanagement_smallJe werkt dagelijks of ad hoc mee aan een aantal projecten? Je doet je uiterste best om het gewenste resultaat en de krappe deadline te halen.

Toch gaan jouw projecten soms serieus over tijd. Of swingen de kosten de pan uit. Of is de kwaliteit niet wat je voor ogen had.

Was het project te ambitieus of is de mislukking te wijten aan een gebrekkige (plannings)methode? Ontdek hier alvast enkele tips om jouw toekomstige projecten tot een goed einde te brengen.

Veel gemaakte fouten


1 Te weinig communiceren

Gebrek aan duidelijke en regelmatige communicatie is vaak 1 van de belangrijkste redenen voor het mislukken van een project.

Er bestaat geen excuus voor het niet communiceren met je stakeholders en teamleden. Ook al valt er niets te zeggen, vertel hen dat dan ook.

Regelmatige projectvergaderingen en updates zijn de sleutel om iedereen op het juiste spoor te houden en het project vooruit te sturen.


2. Geen feedback vragen/geven

Voor een projectmanager is het belangrijk om regelmatig betrouwbare feedback te geven en te ontvangen.

Feedback is een krachtig hulpmiddel dat vaak niet genoeg gebruikt wordt. Het kan gebruikt worden om teamleden te motiveren, bij te dragen aan hun persoonlijke ontwikkeling en om problemen bloot te leggen of op te lossen. Frequente, eerlijke en relevante feedback helpt om de open communicatie te bevorderen.


3. Blindelings vertrouwen op de projectmethode

Prince2, Agile, PMI, Scrum, etc methodes bij de vleet. Maar ze zijn niet de heilige graal. Ze zijn wel een hulpmiddel om jouw projectplanning tot leven te brengen.

Implementeer ze niet blindelings, maar pas ze wel aan aan uw projectomgeving, de complexiteit, het belang, enz


Succeselementen voor een project


1. Omring je met het beste team

Selecteer jij jouw teamleden op basis van beschikbaarheid of op basis van hun skills, hun kennis en hun ervaring? Maar al te vaak worden teamleden gekozen omdat ze gewoon beschikbaar zijn of zich kunnen vrijmaken.

Als je het succes van jouw project wilt verzekeren, kies dan voor de juiste mensen die in staat zijn om de projectverwachtingen in te lossen.


2.Ga ver genoeg in het verzamelen van requirements

Veel projecten beginnen met een korte en strikte lijst van requirements, om later tot de vaststelling te komen dat de werkelijke behoeften niet werden omschreven of verkeerd werden begrepen.

Zorg ervoor dat jij de business goed begrijpt, want anders riskeer je zaken te missen waar je geen weet van had. Je wil immers een project opleveren dat de business verwachtingen inlost. Hoe je dat doet? Door vragen te stellen, veel vragen te stellen, zelfs de domme vragen.


3. Volg het project management proces

Omschrijf aan het begin van jouw project een duidelijk te volgen stappenplan of proces. Het helpt om jouw teamleden gemotiveerd te houden en ze weten hoever het is tot aan de finish. Een projectplan kunnen we opdelen in 5 grote fases:
a) Initieren
b) Plannen
c) Uitvoeren
d) Monitoren
e) Afsluiten

Het is belangrijk dat jij zelf aangeeft wat er in elke fase moet gebeuren, de volgorde en de milestones. Met de juiste planning, communicatie en monitoring zal alles een stuk soepeler lopen en het risico om over tijd of over budget te gaan zal hierdoor sterk gereduceerd worden.

Op zoek naar meer tips en technieken om de basis van projectmanagement onder de knie te krijgen? Ontdek de praktijkgerichte projectmanagement opleidingen van Kluwer Opleidingen op hun website.

   
     

springplank

Werklozen kunnen ook freelancer worden via de Springplank van VDAB

Wie als werkloze een uitkering geniet en wil uittesten of freelancen iets voor hem kan betekenen, kan opstarten zonder zijn uitkering te verliezen. Het systeem noemt Springplank naar zelfstandige en je kunt e
thuiskantoor-1024x470

Freelancers neem een foto van je thuiskantoor

Freelancers wordt aangeraden een foto van hun thuiskantoor te nemen en achter te laten bij hun boekhouder. Dat werd verteld op een SBB seminarie. Belastingcontroles gebeuren vaak op het kantoor van de boekhoude
images/TemplatFB-TW-LIBlog22

Infosessies starten als freelancer en het zelfstandige statuut

Starten als freelancer. Hoe doe je dit qua administratieve formaliteiten en statuut. Acerta en Freelancenetwork.be organiseren gratis infosessies over het zelfstandige statuut. Wie als freelancer wil starten
20180115Michel

Wie als freelancer start zet alles eerst op een rij met VDAB loopbaancheques

Hoe vermijd je dat je belangrijke zaken bij de opstart van je freelance loopbaan over het hoofd ziet? Met loopbaanbegeleiding van VDAB, zo blijkt want in 4 uur tijd krijg je een schat aan informatie over freela
20171212_105629

Ben je zelfstandige freelancer? Vergeet dan de aanpassing van je sociale bijdragen niet

Je sociaal verzekeringsfonds kent jouw salaris voor 2017 nog niet. Je betaalde sociale bijdragen voor dit jaar zijn daarom gebaseerd op een geschat inkomen rekening houdend met je inkomsten van 2014. Bel daa
29-ILCE-7 - _DSC3287.JPG

Welke kosten kun je dit jaar als freelancer nog aftrekken?

Het einde van inkomstenjaar 2017 komt stilaan in zicht, tijd om een bilan op te maken en maatregelen te nemen om nog wat belastingen uit te sparen. Uiteraard kunnen we niet rond het klassieke pensioensparen en
IMGP6735.JPG

Freelancers willen geen apart statuut

Een apart statuut voor freelancers wat VOKA voorstelt zien freelancers zelf totaal niet zitten. Dat blijkt uit rondvraag bij freelancers op Linkedin door Freelancenetwork.beVolgens Voka zijn de regels nu erg on
vapz

Gratis infosessie VAPZ Wat jouw makelaar of verzekeringsfonds nooit vertelt

Te veel winst? Dan kan een VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) jouw belastingen en sociale bijdragen flink doen dalen. Maar welke VAPZ kies je dan het beste? Want er zijn wel degelijk grote versc

 
     1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  
Deze site gebruikt cookiesIk snap het