Niet tevreden van je sociaal verzekeringsfonds stap dan voor 30 juni oversociaalverzekeringsfondsenWil je als freelancer veranderen van sociaal verzekeringsfonds, dan moet je voor 30 juni overstappen om vanaf 1 januari 2018 aangesloten te zijn bij een ander sociaal verzekeringsfonds naar keuze. Anders moet je opnieuw 1 jaar wachten alvorens je kunt overstappen.

We vroegen aan Acerta, Multipen, Securex en Xerius waar zij het verschil maken en hoeveel hun beheerskosten zijn.

Wie kan overstappen, hoe overstappen en hoeveel kost het je? Tenslotte ga je voor jezelf best even na welke dienstverlening van een sociaal verzekeringsfonds voor jou als freelancer belangrijk is.


Wanneer kun je van sociaal verzekeringsfonds overstappen?


Iedereen is vrij zijn eigen sociaal verzekeringsfonds te kiezen. Je kunt in principe ook makkelijk overstappen maar de wetgever heeft wel een aantal voorwaarden opgelegd.

- Je bent minstens 4 jaar bij dezelfde kas geweest is,
- Je hebt geen openstaande rekeningen meer op het einde van het jaar
- Je vult zowel een aansluitingsformulier als een ontslagformulier in en bezorgt dit aan de nieuwe kas
- Je brengt voor 1 juni alle documenten in orde om over te stappen vanaf 1 januari van het volgende jaar.

Bijdragen betalen en extra diensten


De sociale verzekeringsfondsen zijn vooral bekend omdat je aan hen elk kwartaal je sociale bijdragen als zelfstandige freelancer betaalt.

Naast het innen van sociale bijdragen geven de meeste kassen ook nog ondersteunende diensten, al dan niet gratis.

Zo hoef je bijvoorbeeld bij Multipen nooit extra te betalen om kopies van documenten toegestuurd te krijgen en belooft men een antwoord op je vraag binnen de 24 uur. Een persoonlijke dossierbeheerder zorgt voor advies en begeleiding in alle facetten van het statuut van de zelfstandige.

Securex helpt je dan weer als ondernemer extra met gepersonaliseerd advies en begeleiding voor de verdere uitbouw van je zaak. Dit kan zowel op financieel, marketing, commercieel als organisatorisch en juridisch vlak zijn. Na een intakegesprek brengen ze je graag in contact met de juiste persoon.

De verschillen in bijdragen, uitgedrukt in procenten zijn veel kleiner dan gedacht


De verleiding is groot om sociaal verzekeringsfondsen alleen op kosten te vergelijken. Het verschil tussen het goedkoopste verzekeringsfonds dat 3,05% beheerskosten op je netto belastbaar inkomen aanrekent en de duurste 4,30% lijkt immers immens.

Toch is dit verschil in percenten niet altijd zo groot als we naar het verschil in centen kijken. Zo blijkt uit onderstaande simulatie. Wie bijvoorbeeld 25.000 euro netto belastbaar inkomen op jaarbasis heeft, betaalt bij Multipen slechts 1,66 euro per maand meer dan bij de goedkoopste aanbieders.

De verklaring voor het lagere verschil in centen is dat sociale bijdragen ook fiscaal aftrekbaar zijn.

Voorbeelden van realistisch verschil versus verschil in percenten


Inkomen 2017 : 25.000 euro
Sociale bijdragen: 25.000 euro x 21% = 5.250 euro

Jaarlijkse beheerskost Multipen 4,2% = 220,50 euro
Jaarlijkse beheerskost percent 3,05% = 160,13 euro

Verschil op jaarbasis enkel percentage : 220,5 euro - 160,13 euro = 60,38 euro
Maar sociale bijdragen zijn aftrekbare beroepskost. Dit verlaagt dus het inkomen waarop de belastingen en de sociale bijdragen van het volgende jaar berekend worden.

Verschil van 60,38 euro belast aan 45% = 27,17 euro minder belastingen te betalen
Verschil van 60,38 euro aan 21% = 13,28 euro minder sociale bijdragen te betalen
Het uiteindelijke verschil van 60,38 euro wordt dus : 60,38 euro - (27,17 euro+13,28 euro) = 19,92 euro/jaar of 1,66 euro/maand


Inkomen 2017 : 36.000 euro
Sociale bijdragen: 36.000 euro x 21% = 7.560 euro

Jaarlijkse beheerskost Multipen 4,2 % = 317,52 euro
Jaarlijkse beheerskost goedkoopste percent 3,05 % = 230,58 euro

Verschil op jaarbasis enkel percentage : 317,52 euro minus 230,58 euro = 86,94 euro
Maar Sociale bijdragen zijn aftrekbare beroepskost. Dit verlaagt dus het inkomen waarop de belastingen en de sociale bijdragen van het volgende jaar berekend worden.

Verschil van 86,94 euro belast aan 45% = 39,12 euro minder belastingen te betalen
Verschil van 86,94 euro aan 21% = 19,13 euro minder sociale bijdragen te betalen
Het uiteindelijke verschil van 86,84 euro wordt dus : 86,84 euro - (39,12 euro +19,13 euro) = 28,69 euro/jaar of 2,39 euro/maand

Kies dat verzekeringsfonds dat best aansluit bij jouw behoefte


Kies met andere woorden slim en kies niet zo maar voor percenten maar voor service, persoonlijk contact, kwaliteit en snelheid. Met andere woorden, kies voor dat verzekeringsfonds waar jij als zelfstandige jezelf het beste bij voelt.

* Wil je zeker zijn dat je nooit extra's moet betalen, dan kies je wellicht niet de goedkoopste kas maar eerder voor Multipen dat een all-in pakket aanbiedt en je voor die prijs bovendien een makkelijk bereikbaar zeer persoonlijk contact bezorgt voor al jouw vragen en advies.

* Wil je begeleiding om je zaak te laten groeien, dan is Securex een slimme keuze. Securex heeft alle diensten onder 1 dak en samen zoeken we naar een totaaloplossing.

* Wil je aansluiten bij de grootste aanbieders met een breed kantorennet, dan zijn Acerta of Xerius een alternatief.


Meer info bij:


* Acerta, beheersbijdrage 3,05% - www.acerta.be - info@acerta.be
* Multipen, beheersbijdrage 4,20% - www.multipen.be - 015 45 12 60 - info@multipen.be
* Securex, beheersbijdrage 4,10% - www.securex.be - 070 233 700 - info@securex.be
* Xerius, beheersbijdrage 3,05% - www.xerius.be - info@xerius.be


   
     

vapz

Gratis infosessie VAPZ Wat jouw makelaar of verzekeringsfonds nooit vertelt

Te veel winst? Dan kan een VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) jouw belastingen en sociale bijdragen flink doen dalen. Maar welke VAPZ kies je dan het beste? Want er zijn wel degelijk grote versc
KVanderlooven

Gratis Workshop Beter Netwerken - Volzet

Op donderdag 26 oktober is er een nieuwe gratis workshop rond beter netwerken. Op 3 uur krijg je meer inzicht wat netwerken is, hoe je best netwerkt en welke valkuilen je makkelijk kunt vermijden. Netwerken
onlinemarketingtips

8 tips om je online marketing uit te breiden

Hoe kun jij er voor zorgen dat je prijsaanvragen van klanten en extra omzet haalt uit je eigen website? We zetten 8 tips op een rij die je zonder groot online communicatiebureau kunt toepassen voor een eerste c
freelancenetworkgoogleplus

Meer getuigenissen en tips van freelancers nu op de Google Plus pagina Freelancenetwork

Getuigenissen van freelancers, hun succesverhalen, twijfels en tips van freelancers zijn nu allemaal te vinden op de Google Plus pagina van Freelancenetwork. Ondertussen staan er al meer dan 100 filmpjes e
opencoffeeantwerpen

Open Coffee Antwerpen Wilrijk data najaar 2017

Ook in het najaar zijn er nog 4 Open Coffees in Wilrijk (Antwerpen). Iedereen die op 2 uur tijd met een 50 tal bedrijven in contact wil komen, is welkom. De Open Coffee is een laagdrempelig en gratis netwerk
josburgers

Zijn er te veel freelancers ? Is de concurrentie te groot?

Met freelancers is het niet anders dan met bedrijven met personeel. Dat is de mening van Jos Burgers, salescoach en gerenommeerd gastspreker. Is er echt van alles te veel? Te veel copywriters, te veel grafis
belastingverlagingfreelancers

Welke freelancers krijgen geen belastingverlaging van premier Charles Michel

De meeste freelancers krijgen geen belastingverlaging van Charles Michel. Zo blijkt. In het akkoord dat op 26 juli tussen de regeringspartners gesloten is, zakt de vennootschapsbelasting van 25 naar 20 procent.
opencoffee5

Is een freelancer wel een ZZP zelfstandige zonder personeel en omgekeerd?

Hoewel we de term freelancer en ZZP vandaag te pas en te onpas door mekaar gebruiken, toch kunnen er grote verschillen tussen de 2 benamingen zijn. Hoe omschrijf je de diensten van een freelancer het beste?

 
     1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  
Deze site gebruikt cookiesIk snap het